Foto; Thea Willems
Foto; Thea Willems Foto: Thea Willems

Weer over het weer

Column

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Maart 2018 was net als februari kouder was normaal. Sterker de gemiddelde temperatuur lag in maart lager dan die in januari van dit jaar. Alleen door de hoger staande zon ,werd het overdag warmer dan in de eerste maand van 2018. Regen en zon hielden zich vrij goed aan de afspraken.

Kouder dan in januari
Maart was kouder dan normaal en januari was warmer dan in andere jaren. Toch is het uitzonderlijk dat het maart kouder is dan in januari. Maar, zo blijkt, zelfs in tijden met een opwarmend klimaat blijven extremen mogelijk.

De middagtemperatuur was de afgelopen maand met 9,3°C bijna vijf graden lager dan de 14,2°C die we normaal meten. In de nachten lag de gemiddelde maarttemperatuur zelfs niet hoger dan 0,5°C en ook dat is vier graden onder het langjarige gemiddelde van 4,4°C. De gemiddelde temperatuur was in maart van dit jaar met 4,9°C ook bijna anderhalve graad lager dan in andere jaren om deze tijd. Wat een verschil met januari toen het gemiddeld in de middag 8,1°C werd, het in de nachten niet verder afkoelde dan tot 2,6°C. De gemiddelde temperatuur was in januari 5,6°C.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant