Afbeelding

Sportraad Meierijstad van start

Algemeen

Meierijstad - Sportraad Meierijstad (SRM) is een feit. 30 Maart is de stichtingsakte notarieel vastgelegd en ondertekend door voorzitter Rolf de Jong en notaris Bram van den Boogaart.

De SRM, bestaande uit 11 bestuursleden, vertegenwoordigt in Meierijstad 150 sportclubs en -verenigingen, 5.000 vrijwilligers en 25.000 sportleden. Daarmee is SRM de grootste belangenbehartiger en adviesorganisatie in de gemeente. Overigens telt Meierijstad naar schatting ook nog eens naar schatting 25.000 ongeorganiseerde sporters.
SRM is niet alleen het overlegorgaan en de spreekbuis van de aangesloten verenigingen, maar adviseert de gemeente ook gevraagd en ongevraagd over sportbeleid. De Jong: "We vertrouwen op een plezierige samenwerking, aangezien gemeente en SRM allebei streven naar optimale participatie, gezondheid en leefbaarheid. Sport en bewegen dragen daartoe bij en zorgen ook nog eens voor een sociale en economische waarde. Al met al redenen genoeg om sportverenigingen vitaal en gezond te houden, bijvoorbeeld door het hanteren van billijke tarieven en subsidies door de gemeente". De samenwerking met de gemeente wordt binnenkort geformaliseerd in de vorm van een convenant.
SRM roept de lokale politiek op om de subsidies aan sportverenigingen en investeringen in sportaccommodaties niet te beschouwen als een kostenpost. De Jong: "Elke euro leidt immers tot rendement op het gebied van gezondheid, sociale cohesie, bruisende wijken en dorpen en de lokale economie."

Overigens heeft de raad ook een boodschap aan de aangesloten verenigingen en hun bestuurders, vrijwilligers en leden. "We roepen hen op om oog te houden voor veranderingen in de samenleving en daarop tijdig in te spelen. Maar net zo belangrijk: laten we samen vaststellen dat we van grote waarde zijn voor de lokale samenleving en dat we dat zelfbewust en trots uitstralen."