Afbeelding

Plaatselijke viskweker op de buis

Algemeen

Sint-Oedenrode - Aankomende donderdag staat in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde de volgende vraag centraal: 'Hoe gaat een vis dood?'. Om deze vraag te beantwoorden is het team van het tv programma een aantal weken geleden afgereisd naar de familie Foolen, precies op de grens tussen Rooi en Son. Maar waarom?

"Er zijn maar weinig mensen die weten hoe een vis wordt gedood", vertelt Frank Foolen. "De aaibaarheidsfactor van een vis is erg laag, dus er zijn ook maar weinig mensen die zich druk maken over het afdoden van deze diersoort. Vissen uit de zee worden met wel honderdduizenden tegelijk in een net omhoog getakeld, waarbij de vissen worden doodgedrukt of stikken zodra zij uit het water worden gehesen. Bij kwekers gaat het net wat anders. Kreeften worden bijvoorbeeld levend gekookt en tropische vissen worden vanuit hun vertrouwde warme bad in ijswater gegooid. Er zijn nog een aantal manieren waarbij vissen op een pijnlijke manier aan hun einde komen. Naast deze ondiervriendelijke manier van slachten, wordt de kwaliteit van het vlees aangetast door de stress die tijdens het afdoden vrijkomt."

De familie Foolen is gespecialiseerd in het kweken van de vissoort Claresse. Het volledige proces, van eitje tot aan filet, ligt in handen van het familiebedrijf. "Wij zijn de enige kwekerij in Nederland die de vis elektrisch verdoofd voordat deze wordt gedood. Dit is de meest diervriendelijke manier waar de Keuringsdienst graag meer over wil weten. Het team is een paar weken geleden bij ons op bezoek geweest om opnames te maken. Vier uur lang is er gefilmd voor een item van een halfuurtje, dus er is een hoop tussenuit geknipt. Wel heel interessant, zo'n cameraploeg over de vloer." Bent u nieuwsgierig naar het item met Frank Foolen in de hoofdrol? Kijk donderdag 5 april om 20.25 uur op NPO 3.