Afbeelding

Maak de oversteekplaats Schijndelseweg veiliger

Algemeen

Sint-Oedenrode - Onder de kop 'Zebrapad Schijndelseweg scherp in het oog' meldde DeMooiRooikrant van 14 maart, dat de politie op dinsdagavond 13 maart een snelheidscontrole heeft gehouden op de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode, meer specifiek: op het weggedeelte tussen de rotonde bij de Noordelijke Randweg en de Ollandseweg. Desgevraagd gaf de politie aan "dat de situatie bekend is en dat het scherp in de gaten wordt gehouden."

Met 'scherp in de gaten houden' wordt de situatie er daar niet veiliger en ook niet overzichtelijker op. Hiermee zijn noch overstekende fietsers of voetgangers, noch automobilisten gediend. Er dienen op zo kort mogelijke termijn maatregelen genomen te worden om de situatie voor àlle weggebruikers daar overzichtelijker, duidelijker en veiliger te maken.

Voor wie de moeite neemt dit gedeelte van de Schijndelseweg wat beter te bekijken, valt het volgende op:

  1. Voor veel automobilisten die ter plaatse niet bekend zijn, is het waarschijnlijk onduidelijk dat dit weggedeelte deel uitmaakt van de bebouwde kom. Weliswaar staat er voor automobilisten die vanuit Schijndel de rotonde naderen, een bord met de aanduiding bebouwde kom vlak vóór (!) de rotonde. De verkeersdrukte op deze rotonde vraagt echter veel aandacht; een aantal van hen zou dit bord makkelijk over het hoofd zien. Voor automobilisten die vanaf de Noordelijke Randweg richting Sint-Oedenrode rijden, is het nòg lastiger: voor hen blijkt uit niets dat de rotonde al deel uitmaakt van de bebouwde kom van Rooi, al staat er pal ná (!) de rotonde wel een bord 'maximum snelheid 50 km'.
  2. Op het weggedeelte Schijndelseweg tussen Ollandseweg en de rotonde bij de Noordelijke Randweg staan aan weerszijden van de oversteekplaats waarschuwingsborden 'nadering oversteekplaats.' Als de bomen aan weerszijden van de Schijndelseweg weer in blad komen, zijn die borden echter niet goed zichtbaar.

Overigens vallen deze borden sowieso niet goed op, omdat er juist op dit gedeelte van de Schijndelseweg veel is wat de aandacht van automobilisten afleidt: het tankstation met zijn lichtreclame, de bushalte, het verkeer van en naar het tankstation, en het verkeer naar en van de zijwegen aan weerszijden (Pijnhorstweg en Gerbrandystraat).
's Avonds en 's nachts is de situatie nòg gevaarlijker, zowel voor wie op dat gedeelte van de Schijndelseweg wil oversteken, als voor de automobilist die deze oversteekplaats nadert. Omdat verlichte signalering ontbreekt, ziet een automobilist (ook als zij/hij zich aan de snelheid houdt), pas op het laatste moment het zebrapad en het verkeersbord rechts. Zowel het zebrapad als het bord geven de voetganger voorrang. Maar toch, als er in het donker iemand, onverhoeds oversteekt, is een noodstop onvermijdelijk. Zeker wanneer degene die wil oversteken, donkere kleding draagt.
Kortom: de oversteekplaats bij het tankstation is uitgerekend op een drukke en onoverzichtelijke locatie gerealiseerd. Er zijn daarom voorzieningen nodig, die zowel aan de automobilisten als aan de overstekende fietsers en voetgangers duidelijk maken hoe zij aan de gezamenlijke verkeersveiligheid kunnen bijdragen. Enkele suggesties:

  1. Aanbrengen van snelheidsdisplays aan weerszijden van de oversteekplaats. Dit wijst automobilisten onmiddellijk op de snelheid waarmee ze (hóren te) rijden.
  2. Aanbrengen van een verkeersregelinstallatie, zoals op de Lindendijk.

Voetgangers of fietsers die daar willen oversteken, kunnen dit met een druk op de knop duidelijk maken. Dit dwingt ieder die wil oversteken, om dat eerst aan de andere weggebruikers duidelijk te maken. Het voorkomt dat voetgangers of fietsers menen te kunnen oversteken, zonder op het andere verkeer te hoeven letten.
Kortom: automobilisten èn voetgangers en fietsers moeten met elkaar een veilige situatie voor iedereen creëren. Hier zijn dan wèl wat voorzieningen voor nodig. Het aanbrengen hiervan levert permanente veiligheid op. Dat is nauwelijks het geval wanneer politie de situatie daar van tijd tot tijd "scherp in de gaten houdt".

Richard de Visser

reageren, of een andere kwestie aankaarten? redactie@demooirooikrant.nl