Afbeelding

Een avond speciaal voor collectanten

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Hartstichting Comité Sint-Oedenrode heeft voor de zesde keer in haar bestaan een collectantenavond gehouden in de zaal "Maas en Dieze" van zorgcentrum Odendael. Ook een ideale gelegenheid om de jubilarissen in het zonnetje te zetten.

Tijdens de opening van de avond werd een korte toelichting gegeven over de doelstelling van de Hartstichting: "niemand wordt meer overvallen door een hart- of vaatziekte". De focus in de periode 2018-2022 is het eerder opsporen en oplossen van hart en vaatziekten.
Aansluitend aan de opening werd door Ad van Gool, voorlichter van de Hartstichting een presentatie gegeven over "Vrouwen en hart- en vaatziekten." Hart- en vaatziekten vooral een mannenkwaal? Zeker niet! Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen aan een hart- of vaataandoening. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 2. Uit onderzoek is gebleken dat hartklachten bij vrouwen op een totaal andere wijze manifesteren. Voor vrouwen erg belangrijk, omdat zeker na de overgang vrouwen steeds meer getroffen worden door deze ziekten. Daarbij blijken er grote verschillen te bestaan in de symptomen die vrouwen voelen vergeleken met mannen. Symptomen specifiek bij vrouwen kunnen zijn: Abnormale moeheid – Maagpijn – Kortademigheid - Misselijkheid/overgeven - Slecht slapen - Pijn in kaken, nek, rug. Verder werd benadrukt dat je zelf preventief, invloed kunt uitvoeren middels een gezonde leefstijl. Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent niet roken, voldoende beweging, gezonde voeding en beter leren omgaan met stress. Zo houd je jouw hart en vaten gezond.
De afstuiting van de avond stond in het teken van het bedanken van de collectanten welke 10 jaar, 25 jaar en 40 jaar als vrijwilliger in Sint-Oedenrode hebben gecollecteerd. Oorkonde 10 jaar: Mevrouw M. van Berkel, De heer T. de Brouwer, Mevrouw M. Dahmen, Mevrouw Dortmans, Mevrouw A.Th.M. van der Heijden, Mevrouw L.A. van den Hurk, Mevrouw L. Lunenburg, Mevrouw A. Osta, Mevrouw T. Peters, Mevrouw A. Raaijmakers De heer C. Verschuijten, Mevrouw M. Visser-de Brouwer. Oorkonde 25 jaar: Mevrouw N. van Esch, Mevrouw W.M. Habraken-v.Rooij, Mevrouw S. Hermes, Mevrouw J.A.M. van Rossum, Mevrouw B. Timmers, Mevrouw N. van de Ven Mevrouw A. van der Vleuten-Kapteijns. Oorkonde 40 jaar: Mevrouw M. van Schijndel.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het nieuwe thema "niemand wordt meer overvallen door een hart- of vaatziekte"? Wordt dan collectant van de Hartstichting. Voor nadere informatie over de activiteiten kunt u contact opnemen met De heer E. Steijaert, 06-29096780 hartstichting.sint-oedenrode@live.nl.


Afbeelding