Afbeelding
Foto: Stagiar DMRK

Veel mogelijkheden in voormalig gemeentehuis Schijndel

Algemeen

Schijndel - Als het aan het college van B&W ligt is er een nieuwe invulling voor het voormalig gemeentehuis van Schijndel. Na onderzoek kiest het college ervoor plek te bieden aan een servicepunt van de gemeente, de bibliotheek en de kunstcollectie van de gemeente. Tijdens de beeldvormende avond van 27 februari zijn de plannen gepresenteerd.

Wenkend perspectief

Door de fusie tot Meierijstad werd er gezocht naar een nieuwe invulling van het voormalig gemeentehuis van Schijndel. Het college liet onderzoek doen naar de verschillende mogelijkheden. Het wenkend perspectief biedt volop ruimte voor wonen. Het nieuwe deel van het gemeentehuis wordt hiervoor bestemd. Hierbij wordt gedacht aan woningen voor jongeren, ouderen en/of wonen met zorg. Het oude raadhuis krijgt publieke functies en daarnaast is er ruimte is voor andere huurders. In het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis is er een plan om woningen (mogelijk in combinatie met zorg) te realiseren.

Participatiegroep
Gemeente Meierijstad gaat zorgvuldig om met de erfenis van de voormalige gemeenten. De herbestemming van het voormalig gemeentehuis Schijndel biedt ruimte voor functies die bijdragen aan de kernwaarden en daarmee publiek- en centrumversterkend zijn. De kernwaarden zijn levendigheid, diversiteit en energie. Door de participatiegroep is daar nog de kernwaarde maatschappelijke identiteit aan toegevoegd. Er ligt nu een mogelijkheid en een kans om extra waarde te leveren voor een cruciale plek in het centrum. Een voor het publiek en het centrum versterkende functie is van maatschappelijke betekenis.

Kunst
Met het wenkend perspectief wordt het gehele kunstbezit van de gemeente Meierijstad maximaal bereikbaar gemaakt voor een breed publiek.

Aanvang
Om deze ontwikkeling mogelijk te maken staat het principebesluit op 29 maart op de agenda van de raad. Als de raad instemt met het voorstel van het college starten de voorbereidingen voor een aanbesteding. Na de aanbesteding zal de gemeente een definitief besluit nemen. Naar verwachting kan er dan in de loop van 2019 een start worden gemaakt met de herontwikkeling.