Coördinator Toos v.d. Wetering (l) verwijst naar het mobiel nummer op de auto!
Coördinator Toos v.d. Wetering (l) verwijst naar het mobiel nummer op de auto!

Dorpsauto Boerdonk zorgt voor verbinding

Algemeen

Boerdonk - Sinds de start van de pilot in september 2014 is het (openbaar) vervoer in Boerdonk voor iedereen enorm verbeterd.

Na een intensieve samenwerking tussen Provincie Noord Brabant, ZET (schakel naar sociaal resultaat), gemeente Meierijstad, dorpsraad en Zorg om het Dorp Boerdonk zijn de handen ineengeslagen om een oplossing op maat te bedenken. De bestaande ARIVA buurtbus vertrekt op werkdagen om het uur alleen richting Veghel en niet naar omliggende plaatsen als Gemert, Laarbeek of Helmond. Het niet bereikbaar zijn van deze plaatsen had voor de inwoners een grote impact op de leefbaarheid. Een groot deel van het met 760 inwoners tellende dorp is namelijk georiënteerd op deze plaatsen. Sinds het rijden van de dorpsauto kan iedereen binnen Boerdonk gebruikmaken van deze voorziening in aanvulling op de buurtbus richting Veghel. Dagelijks is de auto inzetbaar en na 18.30 uur en in de weekenden, als ook de buurtbus naar Veghel niet beschikbaar is, kunnen inwoners een beroep doen op de dorpsauto om van A naar B te reizen.

Er zijn maar liefst zeven vrijwillige chauffeurs en een coördinator welke de ritten dagelijks verzorgen en dat maar liefst 365 dagen per jaar. Het aantal ritten is sinds het begin van de pilot tot eind 2017 meer dan verdubbeld! Goede mobiliteit is belangrijk zodat iedereen, jong en oud, mee kan doen in de samenleving. Denk hierbij aan minder mobile ouderen welke naar de winkel, huisarts, tandarts, zorginstellingen, ziekenhuis, gemeenschapshuis of op bezoek bij de kinderen willen. Een dorpsauto mag niet alleen een zorgauto zijn, maar een auto, die niet alleen ouderen vervoert maar ook jongeren naar bijvoorbeeld sportvereniging of school in een naast gelegen dorp. De dorpsauto is dan met een vertrouwd chauffeur uit eigen dorp een belangrijk vervoersmiddel.

Stichting Zorg om het Dorp Boerdonk hoopt in de nabije toekomst samen met betrokken partijen op een duurzame elektrische auto te kunnen overstappen. De eerste gesprekken zijn al gevoerd en tijdens de zorgmarkt op zaterdag 31 maart, 10.00-13.00 uur in gemeenschapshuis den Hazenpot, zal over de dorpsauto meer uitleg worden gegeven. Stichting Zorg om het Dorp hoopt nog lang de inwoners op allerlei manieren te mogen ondersteunen. De dorpsauto is daar in ieder geval een belangrijk onderdeel van.