Afbeelding

Tevreden gezichten na eerste rally

Algemeen

Afgelopen zaterdag vond onder ijzige temperaturen de Circuit Short Rally plaats in Zandvoort, traditiegetrouw de opener van het Nederlandse rallyseizoen. In de debuutwedstrijd met de Mitsubishi Evo X behaalde VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigatrice Ilse van de Sande, een keurige 8e plaats algemeen. Veel teams zagen deze wedstrijd vooral als test en een mooie gelegenheid om weer wat kilometers op snelheid te maken voordat het echte rallyrijden half maart begint in de Zuiderzee Rally.

In Zandvoort stonden 49 teams aan de start, in een gewijzigde wedstrijd ten opzichte van andere jaren. Er werd alleen over het circuit gereden waar wat chicanes uit waren gezet. De eerste twee proeven werden met de klok mee gereden, waarna het circuit werd aangepast en de laatste twee proeven tegen de klok werden gereden. Ondanks de koude condities (temperatuur in combinatie met de ijzige wind) hadden toch redelijk wat rallyfans de weg naar het circuit gevonden. Zoals aangegeven was dit de eerste wedstrijd van VDZ Racing met de nieuwe auto. Ook voor Roel en Ilse was het weer even afwachten hoe ze het er vanaf zouden brengen. Er werd daarom behouden gestart op de eerste proef. Waar het voor sommige teams al na de eerste proef einde verhaal was, werd er door het team een keurige 10e tijd neergezet. Het team bleek achteraf een abonnement op deze 10e plaats te hebben, uitgezonderd de tweede proef waar een 9e tijd werd neergezet.
Terugkijkend kan het team niet anders dan concluderen dat het wedstrijddebuut van de auto naar behoren is verlopen. Ook voor Ilse was het natuurlijk erg spannend om haar rentree te maken na 1,5 jaar geen wedstrijd meer genavigeerd te hebben. Het is dan ook nog even afwachten hoe het lichaam van Ilse zal reageren op deze wedstrijd en of de comeback van Ilse ook echt een feit gaat zijn.
Roel: "Wat een prachtig debuut hebben we achter de rug met ons nieuw monster en wat zit er een enorme potentie in de auto! Ondanks de enorme kou stond ik toch echt te popelen om weer te starten en met mij het hele team! We hebben er van genoten. Elke proef hebben we het tempo verder opgevoerd na een redelijk voorzichtige start en dat zag je ook terug in de tijden. Na zo'n lange tijd zonder wedstrijden ben ik wellicht nog een beetje roestig, maar de tijden tonen dus ook aan dat dat wel weer goed komt. Daarnaast hulde voor de monteurs die in de ijzige kou toch elke keer weer het onderhoud aan de auto mochten doen. En Ilse en ik hebben al weer flink lol gehad in de auto, dus alle ingrediënten om er een topseizoen van te gaan maken zijn aanwezig, te beginnen in de Zuiderzee Rally."
Vooraan in de wedstrijd was het regerend Nederlands Kampioen Hermen Kobus die met zijn broertje Gert-Jan als gelegenheidsnavigator de wedstrijd won, gevolgd door Erik van Loon en navigator Harmen Scholtalbers. Beide teams beschikten over een Skoda Fabia R5. Derde werd Kevin van Deijne met navi Hein Verschuuren in de Fiesta R5. De volgende rally van VDZ Racing is de Zuiderzee Rally in Emmeloord en omgeving, op zaterdag 17 maart aanstaande.