Afbeelding

Gemeente aan de slag met verduurzaming

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zeven miljoen huishoudens gebruiken momenteel aardgas. Nederland staat aan het begin van de operatie om gasvrij te worden. Maar dat niet alleen, want de uitdaging is veel groter. De inzet is om vanaf 2030 Nederland energieneutraal te hebben. Het is berekend dat per gezin de kosten gemiddeld neerkomen op €20.000 om een huis energieneutraal te maken. Hoe denkt de Rooise burger hier over? Willen ze hiervoor betalen? Welke rol speelt gemeente Meierijstad de komende jaren? Het burgerpanel TipMooiRooi kreeg de kwestie voorgelegd en de gemeente is gepolst.

63% van de ondervraagden vindt het belangrijk of zeer belangrijk dat Nederland in 2030 energieneutraal is, maar 44% is niet bereid daar €20.000,- te betalen. Vaak is de reden dat het voor veel gezinnen gewoonweg niet te betalen is. Volgens de gemeente is er in 2018 en 2019 een subsidieregeling voor het verduurzamen van particuliere woningen. Er zijn echter nog geen andere financiële regelingen voor inwoners die verduurzaming niet kunnen financieren. De gemeente Meierijstad stelt in 2018 een uitvoeringsprogramma op voor energieneutraliteit. Ook wordt een visie op duurzaamheid gemaakt. Daarin zal ook aandacht zijn voor de verduurzaming van de woningvoorraad.

Hoe zit het dan met nieuwbouwhuizen? Worden die nu al energieneutraal gebouwd?
"De gemeenteraad heeft op 8 februari 2018 een motie aangenomen. Daarin staat dat duurzame energietoepassingen gestimuleerd worden bij nieuwbouwwoningen. Nieuwe huizen dienen daardoor zoveel mogelijk op 1 juli 2019 gasvrij of energieneutraal te zijn", licht een woordvoerder van de gemeente toe.
79% van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen of een warmtepomp. 21% laat weten het te overwegen om een (of beide) van de opties aan te schaffen. Bedrijven geven advies en ook op internet is veel te vinden. De gemeente heeft geen adviserende rol, maar stimuleert wel. Zo heeft de gemeente in 2017 deelgenomen aan de Duurzame Huizenroute. Tijdens deze route delen inwoners hun ervaringen, tips en ideeën over duurzaam wonen met elkaar.

Kijk voor de uitslag van de TipMooiRooi enquête in DeMooiRooiKrant van deze week