De zouaven vochten meerdere veldslagen uit.
De zouaven vochten meerdere veldslagen uit.

Lezing over de Zouaven

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op dinsdag 20 februari om 20.00 uur houdt heemkundige kring De Oude Vrijheid een lezing over de Zouaven in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. Vanuit Rooi zijn in de 19de eeuw zeventien mannen vertrokken om in het leger van de Paus dienst te nemen.

De heer Wolfs geeft deze lezing. Hij is gepensioneerd leraar geschiedenis en heeft jarenlang les gegeven aan havo- en vwo leerlingen in Rotterdam. Als vrijwilliger bij het Zouavenmuseum in Oudenbosch is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de pauselijke Zouaven en de voorwerpen en documenten die in het Zouavenmuseum worden geëxposeerd. De vraag naar rondleidingen voor schoolklassen, studenten, heemkundekringen, afstammelingen van Zouaven en verdere belangstellenden is constant. Ook is de vraag naar begeleiding van studenten die een bachelor scriptie schrijven, toegenomen. Sinds het optreden van IS in het Nabije Oosten is de interesse in de vrijwilligers in de 19e eeuw, die streden voor een doel met een grote godsdienstige component stijgend.
Hoe ongelijk ook, toch zijn er raakvlakken tussen de jongemannen van toen en die uit onze tijd , bezield door een godsdienstig ideaal. Ze lieten alles achter, de toekomst was onzeker, maar het idee te sterven voor hun ideaal leefde sterk. De geschiedenis herhaalt zich nooit exact, maar de mens is de constante factor en dan zie je dat ondanks grote verschillen in geloof, economische, politieke en sociale omstandigheden de bereidheid tot het doen van vergelijkbare handelingen er is. Gelukkig is er geen overeenkomst tussen IS en de Zouaven als we kijken naar de executies en andere excessen die plaatsvinden in landen als Syrië. De Zouaven vormden een regulier leger, in dienst van de Pauselijke staat, te vergelijken met bijvoorbeeld het Franse en het Italiaanse leger. Op zich is dit geen garantie voor het achterwege laten van wandaden. In de bronnen is daar wat betreft de Zouaven niets van gebleken. Het lijkt misschien vergezocht deze vergelijking te maken, maar bezoekers van het museum komen hier zelf vaak mee.
In de lezing gaat de heer Wolfs in op de Italiaanse eenwording, de RK kerk in Italië na de Franse Revolutie, de situatie van de Rooms-Katholieken in Nederland sinds 1848, het Mentana-vaandel dat vervaardigd is naar aanleiding van de slag bij Mentana in 1867. Het wordt geen droog verhaal: er zijn verhelderende anekdotes die maken dat geschiedenis een interessant fenomeen is dat mensen in 2018 ook nog kan boeien!