Afbeelding

College legt prioriteit bij risico's

Algemeen

Meierijstad - Het college van Meierijstad stelde het VTH beleid vast. VTH staat voor vergunningverlening, het toezicht dat de gemeente hierop uitoefent en bij overtreding op handhaaft. Daarbij vindt het college de leefbaarheid in onze gemeente belangrijk door vooral in te zetten op het voorkomen van risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid.

Dit beleid ziet het college als een basis of startpunt, waar de komende periode ook andere partijen bij betrokken zullen worden. Samen moeten ze immers zorgen dat er de juiste prioriteiten worden gesteld. Deze input is en blijft belangrijk.
In het beleidsplan stelt het college prioriteiten op het gebied van VTH. Niet alles is een risico of even belangrijk of nodig. Zo legt het college bij het beoordelen van vergunningaanvragen de focus meer op het beoordelen van de veiligheid van de constructie van een bouwwerk. Ook gaat er meer aandacht naar het beoordelen van de brandveiligheid van gebouwen als er veel mensen gedurende een langere periode samenkomen, zoals scholen. Daarnaast zal er nadrukkelijker gekeken worden naar de kans op calamiteiten bij (industriële) bedrijven, denk bijvoorbeeld aan het werken met gevaarlijke stoffen. Waar het gaat over de Algemene Plaatselijke Verordening en bijzondere wetten gaat de aandacht vooral naar bijvoorbeeld jeugdoverlast.
De complexere zaken zoals ondermijning of de controle op de huisvesting van arbeidsmigranten worden in alle controles meegenomen. Het komende jaar vinden er ook controles plaats in samenwerking met de omgevingsdienst, brandweer en politie.
Kortom, het college heeft op elk aspect een integrale afweging gemaakt, in elke fase: van het moment van oprichting tot het moment van afbreken. Per jaar maakt het college, op basis van het beleid een actuele agenda: de prioriteiten van dat jaar, met het beleid als uitgangspunt.