Han van de Aa studeerde afgelopen week officieel af.
Han van de Aa studeerde afgelopen week officieel af.

Zeldzame cum laude voor Rooienaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - Han van der Aa (30) uit Sint-Oedenrode is vrijdag 26 januari cum laude gepromoveerd tot doctor in de Informatica van de Faculteit der Bètawetenschappen. De promotie vond plaats op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Promotor was prof.dr.ir. Hajo Reijers (uit Rosmalen); co-promotor was dr. Henrik Leopold.

In zijn proefschrift "Comparing and Aligning Process Representations" heeft Han onderzocht hoe medewerkers van organisaties gemakkelijker toegang hebben tot de juiste informatie over hun bedrijfsprocessen. Die informatie is van groot belang voor het goed en efficiënt uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals hypotheekaanvragen afhandelen, goederen produceren, maar ook patiënten behandelen. Een grote uitdaging voor medewerkers is dat informatie over een enkel proces in veel organisaties verspreid is over talloze modellen, documenten, checklists en systemen. Deze verstrooiing kan desastreuze gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Zo kan het leiden tot vertragingen, geldverspilling en zelfs tot het overtreden van wetten en regels.
Zijn onderzoek heeft geleid tot meer dan tien publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en conferenties. Han's proefschrift is zodanig van kwaliteit dat hij vanaf mei twee jaar vervolgonderzoek doet aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Daarvoor heeft hij recent een prestigieuze onderzoekbeurs ontvangen.
Han was in 2013 aan de Technische Universiteit Eindhoven cum laude afgestudeerd. De rector magnificus van de Universiteit Amsterdam maakte vrijdag bekend, dat de beoordeling cum laude in Nederland slechts in vijf procent van de promoties wordt gegeven.