Afbeelding

Regisseur van 't Roois Theater steelt Groothertog

Algemeen

Sint-Oedenrode - In een vlaag van verstandsverbijstering, waarschijnlijk veroorzaakt door ouderdom, besloot Harrie van den Brand de Groothertog van het Papgat te stelen. Deze drie meter hoge pop nam hij vorige week maandag mee bij de Gouden Leeuw. De regisseur van 't Roois Theater zag de Hertog aan voor Willemke Pap. Laatstgenoemde is toevallig de hoofdpersoon van het nieuwe toneelstuk van 't Roois Theater.

Toen Harrie over de Markt reed, zag hij bij De Gouden Leeuw de Groothertog op de veranda staan. "Daar staat Willemke Pap! Wat een aanwinst zou dat zijn!" dacht Harrie, terwijl hij de aanhangwagen met de Hertog aan zijn auto koppelde. "Ik moet geïnspireerd worden, we gaan een stuk over Willem Pap spelen, dus deze pop móet ik even meenemen, anders kunnen we het niet realiseren," verklaarde de regisseur achteraf.

Harrie: "Toen ik thuis kwam plaatste ik vol trots een vlog van mezelf en Willemke op onze toneel-whatsappgroep, maar ik kwam van een koude kermis thuis", treurt de regisseur. "Ik kreeg meteen reacties van de toneelspelers dat dit Willemke Pap helemaal niet is. Het bleek de Groothertog te zijn!", zegt van den Brand. "Bovendien was het bestuur van 't Roois Theater ook woedend, zij zeiden me dat ik de pop direct terug moest brengen."

Het komende toneelstuk van 't Roois Theater heeft alles te maken met het leven van Willemke Pap. Nou ja, ongeveer dan. Omdat het geschiedkundig misschien niet helemáál klopt, is de titel van het stuk: 'Het Verzonnen Leven van Willemke Pap.' Dit toneelstuk bevat alle elementen die de bezoeker van 't Roois Theater gewend is. Rooise humor, een hoop fantasie, een nodige portie flauwekul, heel wat spektakel en nu dus ook een Roois thema. In het toneelstuk zien we hoe Willemke Pap, eigenaar van de Papfabriek, het nogal bont maakt. Hij betaalt zijn werknemers niet, hij doet het met bijna elke vrouw uit het dorp en bovendien is zijn pap niet te vreten. Hoe en óf Willemke alle ballen in de lucht kan houden, is dit najaar te zien in het nieuwe stuk van de volwassenengroep van 't Roois Theater.

En de Groothertog, die staat inmiddels weer op de veranda voor de Gouden Leeuw. Harrie van den Brand heeft zijn excuses aangeboden aan Paul en Syreeta van de Vleuten, van de Gouden Leeuw. Zij kunnen er achteraf wel om lachen en wensen 't Roois Theater veel geluk met hun toneelstuk.