Wilde zwijnen
Wilde zwijnen Foto: Jeanne Soetens

Lezing: nieuwkomers in onze omgeving

Algemeen

Sint-Oedenrode - Mari de Bijl geeft op uitnodiging van de Heem-natuurgroep een lezing over nieuwkomers in onze omgeving.

Op de Herbertusbossen in Heeze heeft Brabants Landschap enkele jaren geleden een paar kunstburchten gebouwd voor weesdasjes. Hoe worden dasjes wees? Hoe bouw je een kunstburcht? Waar? Hoe is het nu met de weesdasjes? Hoeveel leven er nog?
Op Valkenhorst in leende is de boomkikker geherintroduceerd. Hoe gaat dat in zijn werk? Zitten ze nog op de plek waar ze zijn uitgezet of heeft Brabants Landschap heel eigenwijze boomkikkers getroffen die de visvijvers helemaal niet geschikt vinden? Hoe is de huidige stand van zaken met als hoofdvraag; is het gelukt? Waarom heeft Brabants landschap in Heeze tamme varkens het bos in gejaagd? Welk bos is dan geschikt? Wint de natuur er iets bij? Wat wilde de boer bereiken die met het verzoek kwam? Waarom is BL op het verzoek ingegaan? Wat doet dat met een bos en hoe ontwikkeld zich het?
Wilde zwijnen. Nondeju! Dat is een groot probleem! Of een uitdaging? Hoe stelt BL zich op? Mogen ze er zijn van de terreinbeheerders. Waar lopen we tegen aan? Waarom zijn boeren mordicus tegen? Begrijpen we dat? Dit is in het kort waar Mari het over gaat hebben. Mari werkt bij het Brabants Landschap en heeft wekelijks een column in het Eindhovens Dagblad. Het belooft een mooie avond te worden. De lezing vindt plaats op 5 febr. 2018 in "d'n einder". Sluitappel 17a, Sint-Oedenrode.  Aanvang 20.00 uur. Niet leden betalen 2 euro.