De voetbalkantine van VV Ollandia.
De voetbalkantine van VV Ollandia. Foto: Henri van Hoorn

Groepen in gesprek over paracommercie Meierijstad

Algemeen

Sint-Oedenrode – Als je zin hebt in een pilsje buiten de deur, ga je dan naar een café of naar de sportkantine of naar het gemeenschapshuis waar dat pilsje goedkoper is? Of als je een compleet feest wil organiseren buiten de deur? Begin vorig jaar leek het nog een probleem van formaat, toen 't Spectrum in Schijndel onder vuur kwam te liggen wegens para-commerciële activiteiten. De aanleiding daarbij was het feit dat daar goedkoop lunches werden aangeboden, waarmee ze ook nog eens adverteerden op hun website. Donderdagavond, tijdens een beeldvormende avond in het bestuurscentrum, ging het voornamelijk over alcohol.

Na inspraak over het onderwerp door horeca en een van de sportverenigingen, gevolgd door een toelichting door beleidsmedewerker Saskia Maltha van de gemeente, gingen gemeenteraadsleden en andere betrokken partijen in vier groepen om de tafel. Doel: welke onderdelen van paracommercie moeten in extra regels in een algemeen plaatselijke verordening (APV) worden vastgelegd?

Tegen de achtergrond van de discussie over 't Spectrum was de uitkomst best verrassend. De groepen hadden er wel wat ideeën over, bijvoorbeeld over het loskoppelen van de schenkingstijden en de openingstijden. Maar vooral vertrouwen in het gezonde verstand, de goede verstandhouding met de horeca en de verschillen van de situatie ter plaatse. Als er bijvoorbeeld geen horeca in de buurt is, zal je eerder een alternatieve locatie nemen. Eén van de werkgroepen vroeg zich zelfs af of er eigenlijk wel een probleem was. Hun advies: "Niet dichtregelen. Alleen bij eventuele excessen ingrijpen".

De beleidsmedewerker gaat met de uitkomsten aan de slag.  Nog vóór de zomervakantie hoopt ze dat de eventuele aanvullingen in de APV zijn verwerkt.