Dit busje beschilderde Jan met zijn cliënten.
Dit busje beschilderde Jan met zijn cliënten.

Een sociale kunstenaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - De meeste mensen zullen wijlen Jan Sonnemans als kunstenaar kennen. Dit is echter zeker niet het enige wat hij heeft gedaan. Naar aanleiding van de lezing van het boek 'De jongens van De Corridor' vertelt zijn vrouw Ricky over zijn werk bij het Penitentiair Trainingskamp De Corridor.

"Het was een heel sociaal mens", zegt Ricky terwijl ze foto's laat zien. Velen zijn van werken die de jongeren hebben gemaakt onder leiding van Jan. Hij gaf tekenles bij De Corridor. "Jan zag dit niet als zijn werk. Hij was kunstenaar en dat was zijn werk. Dit deed hij erbij." Naast lesgeven maakte hij ook tekeningen voor het personeelskrantje.

Het lesgeven deed hij in een kamer in De Corridor. Het was een normale ruimte met een abnormaal decor. Zo hingen er verschillende uitspraken aan de wanden zoals 'wie echt om zijn maatje geeft slaat hem op de bek'. Ook hing er een strop met het bordje 'nooduitgang'. "Hij wilde echt benadrukken dat het een nooduitgang is en je nog heel veel kansen in het leven hebt."

Tijdens zijn jaren bij De Corridor heeft hij enkele projecten aangenomen. Zo heeft hij, samen met een paar jongeren, een oud geldtransportbusje geverfd op aanvraag. "Er kwam een mevrouw van het Wereld Papegaaien Fonds naar hem toe om te vragen of hij iets voor hen kon doen. Jan wilde dat wel en toen hebben die jongens dat busje beschilderd. Deze werd later in de Benelux gebruikt om op scholen wat te vertellen over het Wereld Papegaaien Fonds", aldus Ricky tot slot.

Afbeelding
Afbeelding