Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Loonstrookje en koopkracht 2018

Algemeen

Sint-Oedenrode - Werkenden gaan er volgend jaar weinig op vooruit, ondanks de hoge economische groei. Van de door Rutte III beloofde belastingverlaging voor werkenden, merken mensen volgend jaar nog niets. Dit komt natuurlijk ook door het feit dat het belastingplan 2018 nog onder het demissionaire kabinet tot stand is gekomen.

Modale verdieners zien hun loonstrookje in januari met slechts 0,4 procent verbeteren. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat mensen netto iets meer van hun loon overhouden, komt met name doordat de belastingschijven iets 'langer' worden. Het laagste belastingtarief geldt daardoor over een (iets) groter deel van uw inkomen. Daardoor valt u minder snel in een hogere belastingschijf. Maar dat is verre van de lastenverlichting van 6,4 miljard euro die Rutte III had beloofd aan werkenden door het aantal belastingschijven te reduceren tot twee. Die maatregel wordt pas in 2019 in stapjes ingevoerd. Ook gaan de pensioenpremies die mensen betalen volgend jaar iets omlaag volgens het ministerie. Dat zorgt ervoor dat mensen iets meer van hun brutoloon overhouden.

Alleenverdieners met kinderen die modaal verdienen (37.000 euro per jaar) gaan er volgend jaar zelfs 0,2 procent op achteruit. Gezinnen met kinderen waarbij de ouders samen 1,5 keer modaal verdienen, gaan er 0,4 procent op vooruit. Ook voor ouderen is het beeld matig. Paren met alleen AOW blijven in koopkracht precies gelijk: zij gaan er niet op vooruit, maar ook niet op achteruit. Stellen met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er iets op achteruit (-0,1 procent).

Dat mensen in hun portemonnee nauwelijks iets merken van de economische voorspoed, komt onder meer doordat de overheid volgend jaar flink meer gaat uitgeven. De economische groei zorgt voor meer werkenden, hogere lonen en dus ook extra belastinginkomsten. Maar in plaats van dat extra geld terug te geven aan de burgers, heeft het centrumrechtse kabinet Rutte III besloten dit geld zelf uit te geven. Het geld gaat onder meer naar de zorg, defensie en onderwijs. De overheid geeft volgend jaar 3,5 procent meer uit. Consumenten geven volgend jaar 2,4 procent meer uit, voorspelt het Centraal Planbureau.

Van de Ven Accountants | Adviseurs,
Jack Biemans. 0413-49 11 11