Sjoerd van Acht.
Sjoerd van Acht.

Studeren in het buitenland: Sjoerd van Acht

Algemeen

Sint-Oedenrode / Cardiff - Sommige mensen gaan naar het buitenland vanwege hun grote liefde, anderen gaan naar het buitenland om daar te studeren. Sjoerd van Acht (22) behoort tot de laatste groep. Hij vertrok in 2016 naar Wales en heeft daar zijn master gehaald.

Waarom een studie in Wales?
"Ik ben destijds naar Wales vertrokken om de masteropleiding Renewable Energy and Resource Management aan de University of South Wales te volgen. Dat leek mij aantrekkelijk omdat het in het Verenigd Koninkrijk mogelijk is om een master in één jaar af te ronden. In Nederland duurt dat twee jaar. Tevens wilde ik de Engelse taal beter onder de knie krijgen met het oog op de toekomst. Na deze master ben ik als geluksvogel een driejarig promotieonderzoek gestart met the University of South Wales en Tata Steel. Hierin doe ik onderzoek naar innovatieve scheidingsmethoden om waterstof te winnen uit afvalgassen voortkomende uit de metaalproductie."

Wat heb je ervoor moeten doen?
"Tijdens deze master lag de focus op het verschaffen van kennis op het gebied van duurzame energie technieken en afvalverwerking. Persoonlijk ligt mijn interesse bij de energieopwekking uit hernieuwbare bronnen. Zo heb ik een projectvoorstel geschreven voor de implementatie van tien waterstofbussen in de busvloot van Cardiff. In het voorstel wordt de zonne-energie omgezet in de energiedrager waterstof, die vervolgens door de bussen wordt gebruikt als brandstof. Netto heeft dit geen uitstoot van broeikasgassen en kan het de luchtkwaliteit in steden verbeteren. Mijn taak was om dit verhaal technisch te onderbouwen door de capaciteit van de zonnepanelen, het elektrolysetoestel en het waterstofopslagsysteem te berekenen en te ontwerpen."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding