Afbeelding

Stormloop op zonnepanelen

Algemeen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Het besluit van de gemeente Meierijstad om 50.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor 'verduurzaming' van woningen heeft een ware stormloop ontketend, met name op zonnepanelen.

De grootste prikkel hiervoor is waarschijnlijk het relatief geringe bedrag, op de schaal van Meierijstad met haar 80.000 inwoners, in combinatie met het 'op is op' principe. "Indien de tendens zoals die zich de eerste weken van januari heeft laten zien doorzet, is het niet uitgesloten dat eind januari het volledige budget voor 2018 is uitgeput" laat de gemeente desgevraagd weten. "Wij zullen hierover actief naar buiten en op de gemeentelijke website communiceren."

Vanaf 1 januari was aanvragen van subsidie mogelijk. Op 11 januari waren er reeds 68 aanvragen binnen, een zeer hoog aantal gelet op het feit dat pas ná de installatie subsidie kan worden aangevraagd. Omdat de aanvragen nog niet alle beoordeeld zijn, is nog niet duidelijk of ze allemaal voor toekenning in aanmerking komen. Het merendeel van de aanvragen, ongeveer 75 %, heeft betrekking op de plaatsing van zonnepanelen. Andere maatregelen variëren van spouwmuurisolatie, dakisolatie, pelletkachels, warmtepomp tot hoogwaardig isolatieglas.

Niet alleen de bewoners zijn er op ingesprongen, ook de installatiebedrijven is het niet ontgaan. Een van hen heeft zelfs huis aan huis folders verspreid. "Om het nog leuker te maken, starten wij met isolatiebedrijf X het Zon & Isolatiecollectief in uw gemeente". Uit deze doortrapte formulering kan begrepen worden dat dit gebeurt in overleg met de gemeente, maar deze ontzenuwt dit op de gemeentepagina van haar website. "Let op! De gemeente werkt niet samen met installatiebedrijven. Er worden folders verspreid in de gemeente, waarin die indruk wel wordt gewekt. Wij hebben met geen enkel bedrijf afspraken gemaakt. Ter informatie: ook in onze gemeente zijn genoeg installatiebedrijven die u kunnen helpen bij energiemaatregelen."