Het bouwen van de wagen is elk jaar weer een hoogtepunt
Het bouwen van de wagen is elk jaar weer een hoogtepunt

"Meedoen aan de optocht is belangrijker dan hem winnen"

Cultuur

Sint-Oedenrode - Allee plekkers, makt is dè ge naor huis komt". Met die woorden van Mien van Hamond zag CV 'De Plekkers' veertien dagen voor carnaval 1963 het levenslicht. Want na een hele avond vergaderen aan de bar van Café Restaurant Jachtrust had de vereniging in oprichting nog steeds geen naam. De opmerking van Mien was echter het antwoord op de vraag die het gezelschap al de hele avond bezig had gehouden. Op 2, 3 en 4 februari vieren 'De Plekkers' hun 55-jarige bestaan. In Jachtrust kan dat niet meer, maar met een grote tent bij van Kaathoven vindt het feest toch wel in de achtertuin van het 'geboortehuis' plaats.

CV 'De Plekkers' bestaat 55 jaar en dat wordt dit carnavalsseizoen uitgebreid gevierd. Inmiddels telt de vereniging zo'n 140 leden, bijna het tienvoudige van de vijftien oprichters uit 1963. De roots van 'De Plekkers' liggen in het Everse en Café Restaurant Jachtrust was tot 2001 de thuisbasis. Maar een maand voor carnaval 2002, moest het 'honk' wijken voor de A50. Sindsdien vieren 'De Plekkers' carnaval op camping 'De Kienehoef' en zo zeggen Marijn van Genugten, Olaf van Schaijk en Harrie van Laarhoven: "daar hebben we onze draai inmiddels helemaal gevonden".

Hoewel dit jaar officieel het 55-jarige bestaan wordt gevierd, doet 't Everse al sinds 1960 mee aan de optocht in Papgat. "In dat jaar hadden we een 'zigeunerwagen'. Toon Habraken, de toenmalige uitbater van Jachtrust stelde deze wagen toen beschikbaar. Daarna hebben we bijna elk jaar met een wagen deelgenomen aan de optocht. Slechts één keer moesten we het zonder wagen stellen. Maar in dat jaar wonnen we met onze loopgroep wel de publieksprijs", vertelt Marijn van Genugten.

Meedoen aan de optocht is belangrijker dan hem winnen
Bij het onderwerp 'wagenbouwen' voelt Harrie van Laarhoven zich helemaal in zijn element. "Het bouwen van de wagen is zeker één van de hoogtepunten van het jaar. Eigenlijk al meteen na carnaval beginnen we te denken aan het thema voor het komende jaar. Maar meestal is het wel Kerstmis voor dat we aan het bouwen zijn. Dan is de tijd tot carnaval elke keer weer kort en dat levert dan best wel eens stress op. Maar het mooie is dan dat als het carnaval is, dat je dan ook een paar dagen echt lekker ontspannen kunt vieren". Olaf vult Harrie aan: "Het mooie van 'De Plekkers' is dat het een heel gezellige vereniging is. Het meedoen aan de optocht is het belangrijkste. Die interactie met het publiek is elk jaar opnieuw zo'n mooie ervaring. Het maakt dan niet meer uit of je nou wel of toch niet een prijs wint".

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding