Afbeelding

Dag van het Jodendom in teken van doorgeven traditie

Algemeen

Den Bosch - Het doorgeven van ervaringen en tradities aan een volgende generatie is essentieel voor het voortbestaan van elke groep mensen. Het thema 'Ledor Wador – doorgeven van de traditie' staat centraal op de studiemiddag die het Bisdom van 's-Hertogenbosch op zondag 14 januari organiseert bij gelegenheid van de Dag van het Jodendom.

Sinds een aantal jaren wordt in Nederland, op initiatief van de Nederlandse bisschoppenconferentie, evenals in vele andere Europese landen, op of rond 17 januari de Dag van het Jodendom gehouden. De dag beoogt kennis over het jodendom onder christenen te bevorderen. Tevens wil het initiatief de actieve dialoog tussen Joden en christenen stimuleren. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema: 'Ledor Wador – doorgeven van de traditie'. De Nederlandse samenleving is sterk geseculariseerd. Dat heeft zijn weerslag op de Joodse en de christelijk gemeenschap. Voor veel ouders is het doorgeven van de (geloofs)traditie geen vertrouwde zaak meer. Vaak zijn ze zelf zoekend naar een invulling van hun Joodse of christelijke identiteit en hebben ze geen sterke binding met de gemeenschap.

Joodse en christelijke ouders worstelen vaak met dezelfde vragen: Wat betekent mijn achtergrond voor mijzelf en mijn familie? Wat wil ik doorgeven aan mijn kinderen? Hoe doe ik dat? Is vernieuwing (een bij de tijd brengen) mogelijk? Waar vind ik steun bij het doorgeven? Om ervaringen te delen en om als Joden en christenen samen na te denken over het 'doorgeven van de traditie' in deze tijd organiseert het Bisdom van 's-Hertogenbosch op zondag 14 januari in het Sint-Janscentrum in 's-Hertogenbosch een studiemiddag. Sprekers zijn Mgr. Gerard de Korte, bisschop van 's-Hertogenbosch, rabbijn Mendel Levine (Nederlands Israëlitisch Gemeente Nijmegen) en rabbijn Corrie Zeidler (Liberaal-Joodse Gemeente Brabant).