Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen. Vandaar deze rubriek, die we inmiddels tweewekelijks uitbrengen. 

Nimby en Pimby
Weer een nieuwe kinderserie? Welnee, dit is echt iets voor volwassenen. 'Nimby' is de afkorting van een uitdrukking in het Engels, waarvoor het Nederlands geen goed alternatief heeft. Voluit is het 'Not in my back yard' en daarbij gaan er misschien wat meer lampjes branden. Letterlijk betekent het 'Niet in mijn achtertuin' en het gebeurt vaker, dan je misschien in de gaten hebt. 'Pimby', met de P van Please, betekent dan weer precies het omgekeerde.  

Vind je dat er in Nederland meer windmolens moeten komen? De kans op een 'ja' gokken wij op, pakweg, 90%. Bij de vraag "Mogen wij dan ook een windmolen in jouw achtertuin zetten?" gokken wij nog steeds op 90%, maar dan op 'nee'. Heel voorzichtig, in een woonkern zal dat waarschijnlijk 100% zijn. Die achtertuin is spreekwoordelijk bedoeld, maar windmolens waren voor sommige Rooienaren die op vijf kilometer afstand woonden al te dichtbij. Zelfs schone energie werd vervuilend genoemd. In dit geval werd "Horizonvervuiling" bedacht, een woord dat de Dikke van Dalen overigens nooit gehaald heeft.  

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant