Afbeelding

Arbeidscoach voor vluchtelingen

Algemeen

Je bent veilig, je hebt een dak boven je hoofd en je gaat naar school om de Nederlandse taal te leren. Vervolgens wil je je eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. Maar wat kun je hier doen en hoe pak je dit aan? Dit is de situatie waarin veel vluchtelingen zitten. Ze mogen en willen aan de slag. Werk geeft immers inkomen, status, meer zelfwaardering en een zinvolle en leerzame dagbesteding. Met als uitgangspunt het wensberoep en de achtergrond help je als Arbeidscoach deze mensen bij VluchtelingenWerk op weg. Waar liggen de kansen hier in Nederland?

Jehad is schilder en heeft in Syrië altijd in de bouw gewerkt. Jehad was deelnemer aan het project VIP, een landelijk project bestaande uit loopbaantraining en coaching. Tijdens een netwerkbijeenkomst bij Arbeidsparticipatie van VluchtelingenWerk kwam hij in contact met een bouwbedrijf in zijn huidige woonplaats waar hij momenteel werkervaring op doet. Zijn arbeidscoach heeft hem begeleid tijdens de gesprekken en onderhield de contacten met de werkgever en de gemeente. Omdat hij extra scholing nodig heeft zit hij in een traject wat betaald werken en leren combineert.
Om als Arbeidscoach te beginnen is het handig als je kunt netwerken, sociaal vaardig bent en kunt beschikken over doorzettingsvermogen. Je wordt begeleid door je Teamleider en je kunt praktijkgerichte workshops volgen. Arbeidscoach Saskia Venneker: "Door mijn werk als vrijwillig arbeidscoach heb ik het afgelopen jaar veel geleerd. Onder andere over de Participatiewet, de lokale arbeidsmarkt en cultuurverschillen. Ik heb veel bewondering gekregen voor de motivatie en de veerkracht van de statushouders die ik begeleid. Het geeft veel voldoening deze mensen te helpen om een nieuw bestaan op te bouwen".
Rana wilde van haar arbeidscoach advies over een passende kappers- of beauty-opleiding. Ze is nu op zoek naar een werkervaringsplaats op het gebied van haar, huid of make-up. Om daarna een baan te gaan combineren met de opleiding. Ze is blij met de hulp van haar coach: "Ik had geen Nederlands cv. Ook loop ik niet zo maar een kapsalon binnen. Nu krijg ik hulp. Ze doet veel voor mij".
VluchtelingenWerk Zuid-Nederland is op zoek naar vrijwillige arbeidscoaches. Mensen die zich een paar uur in de week willen inzetten voor vluchtelingen. Zodat ook zij deel gaan nemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt.

Doe je mee? 
Kijk voor meer informatie en de contactgegevens: www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland of neem contact op met de Teamleider Arbeidsparticipatie in jouw stad of regio!

Afbeelding
Afbeelding