Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Rhode vraagt VOG-verklaringen aan

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tijdens de onlangs gehouden Algemene Ledenvergadering heeft het bestuur van Rhode | Van Stiphout Bouw aangekondigd dat het nog dit seizoen start met het aanvragen van VOG-verklaringen voor haar vrijwilligers.

Helaas komt het voor dat mensen in de sport misbruik maken van hun positie. Jaarlijks komen er meerdere gevallen van bijvoorbeeld (seksuele) intimidatie binnen de sport aan het licht.

Rhode, dat als vereniging met een maatschappelijke functie, midden in de samenleving staat wil een voortrekkersrol vervullen op tal van gebieden en daar hoort zeker de VOG bij. Het verplicht stellen van de VOG geeft meer zekerheid over het verleden van mensen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met bijvoorbeeld kinderen, een daaraan gerelateerde functie binnen de vereniging kan uitoefenen.

De VOG zal worden aangevraagd voor alle actieve vrijwilligers van Rhode. Omdat alle vrijwilligers vaak op een of andere manier betrokken zijn bij de organisatie en uitvoering van jeugdtrainingen, jeugdwedstrijden en andere jeugdactiviteiten of in contact kunnen komen met jeugdleden. Het bestuur van Rhode is zich er terdege van bewust dat een VOG-verklaring geen garantie is, maar het geeft wel een signaal af. De bedoeling is dat aan het einde van het lopende seizoen alle vrijwilligers beschikken over een VOG-verklaring. Om de daad bij het woord te voegen, is er voor de leden van het hoofdbestuur reeds een VOG-verklaring aangevraagd.