Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag vijfde editie De Rooise Kwis

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het gaat zaterdagavond weer een grote gezellige chaos worden in ruim 130 Rooise huiskamers. Vele Rooienaren zijn deze week in de ban van De Rooise Kwis.

Welke vragen, onderwerpen en opdrachten er dit jaar aan bod komen houdt de organisatie uiteraard strikt geheim. Wat de organisatie wel prijs wil geven is dat deze editie iets makkelijker zal zijn dan vorig jaar, maar hier staat tegenover dat het aantal (buiten)opdrachten groter is, hierdoor zal de uitdaging er niet minder om zijn. De opzet is verder vrijwel ongewijzigd, uiteraard veel vragen over Rooi maar ook allerlei andere onderwerpen komen aan bod. Over de geheime expeditie kon de organisatie alvast een klein tipje van de sluier oplichten; "stuur iemand die goed is met namen", was hun cryptische omschrijving, voor wat het waard is!

Naar verwachting zullen er zaterdag weer een paar duizend Rooienaren op de één of andere manier betrokken zullen zijn bij De Rooise Kwis. Is het niet als deelnemer, dan wellicht indirect als hulplijn voor één van de teams. Vorig jaar won het team "Tis rolluk iet" na twee eerdere ereplaatsen. In 2015 waren 'De Knolletjes' het sterkste team, zij vielen vorig jaar wat terug in de ranglijst en zullen uit zijn op revanche. De eerste twee edities werden gewonnen door het team 'Rooische Zwets', zij misten vorig jaar ook het erepodium en zullen vast ook uit zijn op eerherstel. Welk team zich een jaar lang de slimste van Rooi mag noemen wordt op zaterdagavond 6 januari bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Zalencentrum De Beurs.

Nieuwe categorieën bekend
De organisatie maakte al eerder een aantal categorieën bekend die opgenomen zijn in de kwis, dit waren: "Dwars dur Rooi", "Mooi Meierijstad", "Bij ons in 't durp", "Jong geleerd is oud gedaan", "Wa un boer nie kent", "Van alles wa", "Vruuger" en uiteraard de "Geheime expeditie". Hier kunnen de volgende categorieën aan toegevoegd worden: "MooiRooi", "Speule", "Un hil gepuzzel" en "Mi de muziek mee". Hiermee zijn alle categorieën bekend.

Goede doelen
Elk deelnemend team aan De Rooise Kwis speelt voor een goed doel naar keuze. Dit doel dient een Roois karakter te hebben of een sterke connectie met Rooi te hebben. Teams die geen keuze doorgeven spelen automatisch mee voor het goede doel dat is geselecteerd door de organisatie van De Rooise Kwis, dit jaar betreft dat Samenloop voor Hoop. Doorgeven van het goed doel en inschrijven voor De Rooise Kwis kan nog tot en met donderdagavond.

Ophalen boekjes
Om exact 18:00uur zullen zaterdagavond de deuren van De Beurs open gaan en start de race tegen de klok. 110 vragen en een geheime expeditie later zullen de teams hopen om het antwoordenboek met een goed gevoel in te kunnen leveren. Het inleveren van de antwoordenboekjes gebeurt dit jaar overigens niet bij Zalencentrum De Beurs maar bij Café De Kroeg. In verband met een feest in De Beurs wordt er uitgeweken naar De Kroeg.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van De Rooise Kwis vindt plaats op zaterdag 6 januari in Zalencentrum De Beurs. Alle antwoorden, de categoriewinnaars en de complete ranglijst worden dan bekend gemaakt. Aan de drie beste teams zal een mooie cheque worden uitgereikt ten behoeve van hun goed doel.