Burgemeester Fränzel (r) neemt applaus in ontvangst
Burgemeester Fränzel (r) neemt applaus in ontvangst Foto: Jos van Nunen

"Meester, Bromsnor en Swiebertje tegelijk"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al zou hij nog even de honneurs waarnemen tot zijn opvolger Kees van Rooij woensdag geïnstalleerd wordt, maandagavond nam de gemeenteraad officieel afscheid van waarnemend burgemeester Marcel Fränzel.

Aan kwalificaties geen gebrek in de speeches voor de markante burgervader. In de eerste plaats 'meester' vanwege zijn start in de wereld van het onderwijs, een achtergrond die zijn handelsmerk werd omdat hij regelmatig gemeenteraadsleden 'vergaderles' gaf. Omdat hij 'streng was waar het moest, en aardig waar het kon' en erg betrokken was bij de burgers, op mooie maar ook op droevige momenten, werd de vergelijking met Bromsnor en Swiebertje ook uit de kast gehaald. Fränzel liet het zich graag welgevallen en versterkte nogmaals zijn imago als 'meester' met vijf tips, die hij de gemeenteraad meegaf om het succes van Nederlands jongste gemeente na zijn vertrek voort te zetten. Een daarvan was "het versterken van jullie kaderstellende rol" ofwel: niet te veel praten over details, hou je bij de hoofdzaken. Ook mochten ze van hem vaker de telefoon grijpen om een vraag te laten verduidelijken door de gemeentelijke afdeling die erover gaat.
Maar voor het zo ver was, hadden CDA fractievoorzitter Johan van Gerwen en HVS fractievoorzitter Laurens van Voorst Fränzel al meegegeven wat hij van hún had kunnen leren, al kwamen ze niet veel verder dan Carnaval vieren. Van Gerwen schetste ook Fränzels loopbaan, als waarnemer aan het roer van steeds mooiere gemeentes.

Fränzel: "Omdat het een fusie uit liefde was, heb ik het waarnemerschap ervaren als de hoofdprijs onder de waarnemingen, als goud. Bedankt, ik heb ervan genoten."


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding