Afbeelding

Geen nieuw onderzoek verkeersveiligheid Lidl

Algemeen

Sint-Oedenrode - Namens de toekomstige omwonenden van de Lidl op het voormalige Boerenbond-terrein heeft de heer Van der Loo donderdagavond in de raadscommissie gevraagd om een onderzoek naar de verkeersveiligheid, in de situatie die ontstaat na uitvoering van de huidige plannen. Een dergelijk onderzoek is er al geweest, met de uitkomsten daarvan zou Lidl net binnen de gestelde kaders vallen. Echter: dat onderzoek is betaald door de Lidl. In het licht van de uitkomsten, kan de objectiviteit van de resultaten in twijfel worden getrokken, zo redeneerde van der Loo.

Punt van discussie is met name de plek waar de ontsluiting zal komen, via de Meerkoet (in de woonwijk) of via de Boskantseweg. De omwonenden zijn hierover al met de Lidl in overleg geweest. De meeste fracties waren het niet eens met de gedachte achter het verzoek van de omwonenden. "Wie betaalt, bepaalt" erkende portefeuillehouder Eric van den Bogaard. Maar dat is nog geen reden om de objectiviteit van het onderzoek in twijfel te trekken. Het onderzoeksrapport is openbaar en toetsbaar aan de landelijke richtlijnen. Het is gebruikelijk dat de initiatiefnemer ook de kosten voor eigen rekening neemt die zijn verzoek met zich mee brengt. Als de gemeente daar dan steeds een onafhankelijk onderzoek achteraan moet doen wordt dat een dure grap, was de essentie van de korte politieke discussie die erop volgde.

Bovendien heeft Lidl toegezegd dat ze, als de geplande ontsluiting bij Meerkoet onverhoopt toch problemen geeft, meewerken aan een oplossing daarvoor. Verschillende fracties vonden dat te vrijblijvend, maar Van den Bogaard had alle vertrouwen in de toezegging van de prijsvechter.