Afbeelding
Foto: Henri van Doorn

Megastal: Politiek schuift richting ‘nee’, college heeft laatste woord

Algemeen

Sint-Oedenrode – De raadscommissie heeft donderdagavond uitgebreid gediscussieerd over het collegevoorstel om de omstreden verklaring van geen bedenkingen tegen de geplande megastal in Nijnsel niet af te geven. Naast enkele duidelijke standpunten – zo blijven VVD en GBM voorstander van de vestiging – lieten de meeste fracties het achterste van hun tong nog niet zien.

De tegenstanders van de megastal bleven bij hun standpunt van juni, voormalig voorstander CDA was nog meer in vertwijfeling dan voorheen, Team leek  achter hun wethouder te blijven staan ofwel alsnog tegen de megastal te gaan stemmen, al is het de vraag in hoeverre het ditmaal unaniem zal zijn.

De vergadering werd ook gekenmerkt door verwarring, omdat portefeuillehouder Eric van den Bogaard verschillende fracties niet duidelijk kon maken over welke onderdelen ze mochten beslissen. Behalve de zogeheten stalderingsregeling zijn er volgens het college meer afwijzingsgronden voor het verlenen van een vergunning. Sommige fracties vroegen zich daarom af wat de discussie voor zin had: stel dat ze uiteindelijk tegen het collegevoorstel zouden stemmen, kon het college toch op juridische gronden de vergunning weigeren. 

De uitslag blijft tot de raadsvergadering op 14 december koffiedik kijken, maar te oordelen naar de reactie van initiatiefnemer Verhagen en diens advocaat, leken die niet meer te geloven in een voor hun gunstige afloop.