Rony op de kiosk in Rooi.
Rony op de kiosk in Rooi. Foto: Manon Swinkels

"In de Filipijnen hangen de kerstlichtjes al vanaf september"

Algemeen

Sint-Oedenrode - December staat niet voor niets bekend als 'feestmaand'. In Nederland viert een grote groep op 5 december het Sinterklaasfeest en op 24, 25 en 26 december Kerstmis met de hele familie. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel wat cadeautjes en er wordt groots uitgepakt met het diner. Het jaar wordt afgesloten onder het genot van oliebollen, champagne en een hoop vuurwerk. Maar hoe wordt deze feestmaand ervaren door onze medelanders? 

"Ik had nog nooit van Sinterklaas gehoord. Het klinkt als 'santa claus', maar ik wist dat hiermee iets anders bedoelt wordt", vertelt Rony. Ook al woont hij pas sinds oktober in Sint-Oedenrode, met zijn beheersing van de Nederlandse taal is niets mis. Hij laat me via foto's op zijn telefoon zien waar hij vandaan komt. Rony wijst naar een eiland in de Filipijnen, Boracay om precies te zijn. "Het strand van dit eiland staat in de top 10 van mooiste stranden ter wereld", vertelt Rony. Een wit strand, helderblauwe zee en palmbomen verschijnen in beeld. Wat een mooie plek moet dat zijn. Ik vraag me af wat hem naar Nederland heeft gebracht. "Mijn vriendin", antwoord Rony. "In 2015 was ik hier op vakantie en op Paaspop zag ik haar staan. Na een aantal drankjes had ik genoeg moed verzameld om op haar af te stappen en het klikte meteen." Na wat reisjes heen en weer besloten de twee om in haar woonplaats te settelen.

Terug naar het Sinterklaasfeest. "Zaterdagavond vieren wij het Sinterklaasfeest met de familie. Ik kreeg de opdracht om een cadeautje te kopen, maar ik weet niet voor wie. Dat is toch onhandig? In de Filipijnen kopen wij cadeautjes voor Kerst. Door het trekken van lootjes weet je voor wie je een cadeautje koopt. Je bedenkt dan iets wat bij diegene past. Ik ben dus erg benieuwd wat mij zaterdagavond te wachten staat."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant