Op deze plek komt dus geen megastal.
Op deze plek komt dus geen megastal.

Megastal in Nijnsel gaat niet door

Algemeen

Sint-Oedenrode – Als het aan het college van B & W ligt, gaat de beoogde megastal met 18.000 varkens in Nijnsel niet door.

Op 13 juli j.l. gaven hetzelfde college alsmede de gemeenteraad nog groen licht voor de zogeheten 'ontwerpverklaring van geen bedenkingen'. Twee dagen na dat besluit trad de 'geactualiseerde provinciale Verordening Ruimte Noord-Brabant' in werking. Die komt erop neer dat de initiatiefnemer in een bepaald ('stalderings') gebied alleen nieuwe dierenverblijven mag bouwen als elders in dat gebied dierenverblijven beëindigd worden. Hij moet daarvoor een gewaarmerkt 'stalderingsbewijs' kunnen overleggen en dat kan hij niet.

Door de stalderingsregeling zouden veel boeren hun bedrijf beëindigen. Het stalderingsgebied waar Meierijstad in ligt is aanzienlijk groter dan Meierijstad alleen. Brabant heeft zes stalderingsgebieden. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat er rondom de locatie Lieshoutseweg inmiddels ook veel meer varkensbedrijven te koop worden aangeboden dan vorig jaar. Hierdoor zou er geen sprake meer zijn van een goede ruimtelijke ordening, als op een maagdelijke locatie wordt gebouwd terwijl er alternatieve locaties beschikbaar zijn.

Volgens portefeuillehouder Eric van den Bogaard is initiatiefnemer Verhagen van mening dat de stalderingsregeling voor hem niet van toepassing is. Op 14 december aanstaande neemt de gemeenteraad van Meierijstad het definitieve besluit over het collegevoorstel om de Verklaring van geen bedenkingen te weigeren. Dat is overigens nog geen gelopen race, want de advocaat van Verhagen beweert juridisch ijzersterk te staan en dreigt met een aanzienlijke schadeclaim, als de raad instemt met het collegeadvies.