Afbeelding
Foto: Stagiar DMRK

Een goede sfeer en een hoge dosis tevredenheid

Algemeen

Sint-Oedenrode - Iedere vrijdagochtend is het weer zover: de parkeerplaats in het centrum van Rooi maakt ruimte voor de wekelijkse markt. Achttien marktkramen staan uitgestald op hun vertrouwde plek en de ondernemers maken zich klaar voor weer een dagje Rooise gezelligheid.

Door: Manon Swinkels

De markt is net een uur draaiende wanneer ik samen met Marktmeester Hans van Leuken langs de kraampjes wandel. Als Marktmeester is het zijn taak om de boel rondom de weekmarkt te coördineren. "Het is nu nog vroeg, maar je zult zien dat het steeds drukker wordt", vertelt Hans. De wandelpaden tussen de verschillende kramen zijn nog nagenoeg leeg, maar het winkelend publiek dat op dit uur een bezoek brengt, weet hun vaste adresjes blindelings te vinden.

Het personeel achter de groenten- en fruitkraam moet flink aanpoten en de lijn klanten voor hen blijft goed gevuld. "Het is de hele ochtend een komen en gaan en dat zorgt ervoor dat wij constant te werken hebben." Ondanks de drukte maakt Adri tijd voor een praatje. "Het geheim van ons succes? Eerlijkheid. Ik hoor graag als klanten tevreden zijn, maar ik wil ook weten wanneer dit niet het geval is. Dat geeft ons de kans om daar iets aan te doen."

De populariteit van het online shoppen en de winkelketens waar werkelijk alles voor een prikkie te halen is, zijn grote rivalen voor de marktkooplui. "De food-branche heeft nauwelijks last van deze concurrentie. Zij doen het nog steeds goed. Voor de non-food ondernemers is het een stuk lastiger. Zij moeten zich met hun producten onderscheiden om te overleven. Iets waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen is Pim, die al ruim 36 jaar met zijn kleinvak-kraam op de Rooise markt te vinden is. "Wij zijn gespecialiseerd in reparaties. Doordat wij vaak goedkoper zijn dan elders, blijven de mensen komen. Ik houd niet bij hoeveel klanten wij op vrijdagmorgen helpen, maar het zijn er honderden."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant en maak kennis met aangename aanbiedingen van de marktkooplui.