Afbeelding

Rooienaren die leven met diabetes

Algemeen

Sint-Oedenrode - Diabetes is een van de grootste volksziektes in Nederland. Ga maar na: Nederland telt naar schatting ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. (Het grootste gedeelte van deze mensen heeft diabetes type 2. Slechts 10 % heeft diabetes type 1.) Toch heerst er nog heel veel onwetendheid over deze ziekte. Diabetes is ook wel bekend als suikerziekte, de naam die de meeste van ons wel kennen.

Iedereen kan diabetes krijgen. Maar er zijn sommige (groepen) mensen die meer kans maken dan andere. Als je overgewicht hebt, heb je meer kans op diabetes type2. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen met diabetes type2 overgewicht heeft. Naast overgewicht speelt ook erfelijkheid een rol. Als je van Turkse, Marokkaanse of vooral Hindoestaanse afkomst bent bijvoorbeeld, heb je meer kans op diabetes type2. Maar je kunt natuurlijk ook pech hebben. Ook in Rooi zijn er verschillende mensen die leven met diabetes. Wij spraken Rens de Roo en Jessie van Aarle over het leven met diabetes type 1. Diabetes type 1 is een autoimuunziekte. Hierdoor maken de cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer aan.

'Na 1 vingerprik stond ons leven op zijn kop'
"Ik ben Rens de Roo, ik ben 12 jaar en heb nu bijna 4 jaar diabetes type 1. In de kerstvakantie vier jaar geleden had ik heel veel dorst en was ik erg vaak moe. Daarnaast was ik heel veel aan het afvallen. Op 8 januari 2014 ben ik samen met mama naar de huisarts gegaan en daar stond na 1 vingerprik ons leven even op zijn kop. Ik had diabetes type 1 en vanaf dat moment was ik volledig afhankelijk van insuline omdat mijn eigen lichaam ermee was gestopt om dit zelf aan te maken. We moesten meteen door naar het ziekenhuis waar ik in het totaal vijf dagen moest blijven. Iedere twee uur moest ik mijn bloedsuiker controleren door middel van een vingerprik. Ook moest ik leren om zelf insuline in te spuiten, dit moest ik minimaal vier keer per dag doen. In die dagen hebben papa, mama en ik heel veel geleerd over diabetes."