Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Is uw dak al asbestvrij?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Om de gezondheidsrisico's rondom asbest te verminderen, wil de regering asbestdaken per 2024 verbieden. Over zo'n zes jaar moeten alle asbestdaken uit Nederland verwijderd zijn, maar hoe realistisch is dit streven eigenlijk? En hoe weet u nu of er asbest in uw dak is verwerkt?

In 1993 werd asbest als bouwmateriaal verboden. Huizen die gebouwd zijn na 1993 zijn dus gegarandeerd asbest vrij. Zolang asbest vastzit in ander materiaal is er niet zoveel aan de hand. Asbest wordt gevaarlijk op het moment dat asbestvezels vrijkomen en kunnen worden ingeademd. Asbestdaken zijn kwetsbaar omdat ze worden blootgesteld aan weer en wind. "Vroeger werd asbest gebruikt om materialen te versterken", vertelt Sjors van Gorp, projectmanager bij A van Liempd Sloopbedrijven. "Zo vind je asbest terug in verschillende kit- en lijmsoorten. De stof kan namelijk heel goed tegen hitte, kou, zuren en logen. Asbest vergaat niet en dat is een groot probleem."

Volgens Sjors is het een onmogelijke opgave om alle asbestdaken vóór 2024 te verwijderen. "Het is een hele klus om de hoeveelheid asbest dat nu op de daken ligt in kaart te brengen, laat staan te verwijderen. Sinds maart van dit jaar is het Landelijk Asbestvolgssteem (LAVS) in leven geroepen en dit systeem moet nauwkeurig inzicht geven waar in Nederland asbest bevindt. Het LAVS moet uiteindelijk fungeren als asbest-database. Het lijkt mij onmogelijk om ieder stukje dak waar asbest in verwerkt zit, te melden bij het LAVS. Hier in Rooi alleen al stikt het van de boerenbedrijven met asbestdaken. Je zit al gauw op honderdduizend vierkante meter. De grote agrarische schuren zijn makkelijk op te sporen, maar losse objecten, zoals schuurtjes, honden- en kippenhokken, ziet men al snel over het hoofd."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag