Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Alle torens verzamelen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zondag 26 november aanstaande is het Open Kerkendag in Brabant. Voor de Stichting Knoptoren, de Heemkundekring en het Roois Kultuur Kontakt reden om "Onze Tôrre" eens speciaal onder de aandacht te brengen.

De Knoptoren is al honderden jaren een inspiratiebron voor talloze kunstenaars geweest. Kunstenaars van allerlei niveaus, van zeer professioneel tot aan uitermate gezellige volkskunst. Er moeten dan ook in ons Rooi enorm veel schilderijen hangen met die Knoptoren erop. Wie heeft er nog een? Of twee? Olieverven, etsen, lino's, borduurwerken, pentekeningen? Een schriftje vol? Hoe oud zijn ze?

De organisatoren willen deze schilderijen in kaart brengen op een mooie manier, die voor nu én voor het nageslacht vastlegt waar en wanneer er een Knoptoren in de familie kwam, door wie die is gemaakt en of hij nog steeds aan de muur hangt. Is hij van de hand van bekende Rooise schilders als Frits de Wakker, Cees of Jo van der Kaay, van dokter Alkemade of van moderne kunstenaars als Adri Frigge? Maar het kan ook een product zijn van een familielid, dat goed kon tekenen of van een soldaat, die hier in de oorlog was gelegerd. Een bijzonder leuk initiatief, dat voor alle Rooienaren interessant is. En of het nu klopt in perspectivische zin? Schaduwtje verkeerd? Niet belangrijk, het gaat om "Onze Tôrre" in al zijn verschijningsvormen.

Plan voor boek
Daarom komen twee fotografen op die zondag naar de Knoptoren om een foto te maken van het kunstwerk. De eigenaar wordt (vrijwillig) geregistreerd en geïnterviewd en het plan bestaat om op termijn een fotoboek uit te brengen. Alle gegevens worden wel al op internet geplaatst. Een bijzonder stuk Knoptorengeschiedenis wordt hiermee vastgelegd.

Om de staat van het werk te beoordelen zijn ter zake kundige adviseurs Jan van den Biggelaar, Harry Passier en Jeanne Wijnakker aanwezig om u hierin wegwijs te maken en eventueel restauratiewerk tot langer behoud uit te leggen. Kom daarom op zondag 26 november van 12.00 uur tot 16.00 uur allemaal naar de Knoptoren.