Alle vrijwilligers kwamen samen om het te vieren.
Alle vrijwilligers kwamen samen om het te vieren. Foto: Jos van Nunen

Damiaancentrum viert 12,5 jaar bestaan

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het was deze week 12,5 jaar geleden dat het Damiaancentrum werd opgericht. Zaterdag werd dit gevierd met vrijwilligers en deelnemers in het pand van het centrum aan de Schijndelseweg 46.

In zijn openingswoordje blikte de voorzitter, Piet van de Tillaart, terug op de afgelopen jaren. Hij vertelde dat het initiatief voor de oprichting van het centrum was genomen door oud-Damianen. Dat waren mannen die hun middelbareschooltijd hadden doorgebracht in het toenmalige Damiaanklooster en geïnspireerd waren door het werk van Pater Damiaan. Met een tentoonstelling over de pater – die zich inzette voor melaatsen – en het verzorgen van sociale en spirituele cursussen hielden zij het gedachtegoed van de paters Damianen levend. Het Damiaancentrum begon in de Boelaarshoeve in Olland en verhuisde in 2011 naar een bijgebouw bij het voormalige Damiaanklooster (waarin inmiddels de kliniek Kentra24 gehuisvest is). Met die verhuizing veranderde ook de focus van het centrum. Op dit moment is het Damiaancentrum een ontmoetingsplaats voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met diverse activiteiten, zoals samen tuinieren, koken, fietsen repareren, houtbewerken, naaien, zingen en inspirerende of creatieve bijeenkomsten, wordt hieraan inhoud gegeven. Iedereen is welkom.
Afgelopen zaterdag stond gezellig samenzijn centraal. De vrijwilligers en deelnemers werden verwelkomd in een mooi versierde ruimte en getrakteerd op koffie met gebak. Ze konden daarna hun handigheid meten met het doen van oud-Hollandse spelletjes. Het leverde geanimeerde gesprekken en soms hilarische momenten op. De middag werd geheel in de stijl van het Damiaancentrum, afgesloten met een gezamenlijk diner. Diverse vrijwilligers hadden tussen de bedrijven door gewerkt aan drie overheerlijke stamppotten. Een van de vrijwilligers bracht nog een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied ten gehore. In het lied waren – hoe kan het ook anders - de woorden 'ontmoeten', 'verbinden', 'zonder rangen en standen' en 'samen' te horen. Meer weten over het Damiaancentrum? Kijk op www.damiaancentrum.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding