Afbeelding

Publicatie vergunningen tóch terug in lokale media

Algemeen

Sint-Oedenrode – Een van de eerste besluiten van de gemeenteraad van Meierijstad was om aangevraagde vergunningen niet langer te vermelden in de plaatselijke kranten, omdat die ook via internet in te zien zijn. Op donderdagavond 9 november kwam de gemeenteraad daar echter op terug. Een ruime meerderheid steunde een motie van de SP om de vergunningaanvragen weer op te nemen in de gemeentepagina, ondanks een sterk betoog van burgemeester Marcel Fränzel die de motie ontraadde.  

Informatieverstrekking aan burgers is van wezenlijk belang, en die bereik je niet door te verwijzen naar internet, stelde de SP. "De site 'Mijn overheid' waar dit staat is niet altijd goed en vlot bereikbaar, daar informatie vinden vraagt aardig wat inzet, en niet alle burgers – met name ouderen – zijn vaardig met de computer. Het verstrekken van informatie in lokale kranten doet de gemeente toch al, en zo bereik je veel meer burgers."
Alle fracties waren het er over eens: het was een sympathieke motie. Maar niet meer van deze tijd, brachten sommige fracties daar tegenin en vooral burgemeester Fránzel, met burgerzaken en communicatie in zijn portefeuille, was daar heel stellig in. "Op 1 januari 2014 is de wettelijke plicht om dit te publiceren in plaatselijke kranten al vervallen. Wij behoren straks tot de achterhoede van de gemeentes die dit nog doen. In elke gemeente zijn wel digibeten die dit niet kunnen of willen. Misschien is dat één procent van onze bevolking. Eén telefoontje met ons en ze krijgen een maatwerkoplossing. Ons Klant Contact Centrum heeft overigens nul klachten gehad toen dit door u werd besloten" betoogde hij. Ook zijn er extra kosten aan verbonden om dit op de pagina's te krijgen, of er zou gekozen moeten worden om andere mededelingen op de gemeentepagina voortaan achterwege te laten. En dié waren er juist opgekomen omdat het Klant Contact Centrum de meest voorkomende vragen had geïnventariseerd. Fränzel kon enkele kleine fracties overtuigen, maar dat bleek bij lange na niet genoeg.
Lambèr Gevers (Hart voor Schijndel) had snel gegoogeld en kwam niet op één, maar op gemiddeld tien procent van de Nederlanders heeft geen computer. De fracties zelf kenden wél burgers die bij hun geklaagd hadden over die 'moeilijk bereikbare overheid' Toen ook de coalitiepartijen, VVD uitgezonderd, de motie omarmden was de uitslag wel duidelijk: met 27 vóór en 6 tegen werd hij aangenomen. De vergunningaanvragen komen dus weer terug in de krant.