Afbeelding
Foto: José Munster

Het ontstaan van Stichting Omroep Meierijstad

Algemeen

Meierijstad - Stichting Omroep Meierijstad heeft bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag tot aanwijzing als lokale omroep voor de gemeente Meierijstad ingediend. De stichting heeft hiervoor een nieuw programma-beleidsbepalende orgaan (PBO) opgericht tijdens een openbare oprichtingsvergadering in september jl.

Met de komst van Meierijstad vervallen op basis van de Mediawet automatisch de zendmachtigingen voor het verzorgen van lokale televisie en radio van de drie bestaande lokale omroepen. Stichting Lokale Omroep Veghel-Uden (SLOVU), Stichting Lokale Omroep Schijndel (LOS) en Stichting TV De Meierij hebben geprobeerd te komen tot één nieuwe lokale omroep voor het grondgebied van Meierijstad.

Achtergrond
In 2016 en 2017 heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden om te komen tot een nieuwe lokale omroep voor Meierijstad. Dit is helaas niet gelukt. Met het Commissariaat voor de Media heeft meermalen overleg plaatsgevonden over het proces. In goed overleg is afgesproken dat de twee voormalige omroepen uit Sint-Oedenrode en Schijndel een nieuwe lokale omroep oprichten voor Meierijstad. SLOVU gaat zich richten op de gemeente Uden en niet meer op Veghel.

Wettelijk kader
Op grond van artikel 2.61 van de Mediawet dient de gemeenteraad het Commissariaat voor de Media te adviseren over de vraag of de media-instelling voldoet aan de eisen die deze wet stelt. Uit het onderzoek is gebleken dat de media-instelling aan deze eisen voldoet. Op grond daarvan ligt de vraag voor aan de gemeenteraad om positief advies uit te brengen over de samenstelling en representativiteit van het PBO van Stichting Omroep Meierijstad.