Jesje De Schepper trad op voor een volle Knoptoren.
Jesje De Schepper trad op voor een volle Knoptoren. Foto: Cor van Oorschot

Doorleefde albumpresentatie Jesje De Schepper

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor een talrijk publiek van cultuurminnende Rooienaren, met daaronder  musici, theatermakers en dichters, gaf Jesje De Schepper afgelopen zondag een exclusieve pre-release van haar eerste liedalbum "Boek". Het moet voor haar gevoeld hebben als  een soort thuiskomen. Als begeleiders had ze fantastische muzikanten van Trio Luego: pianist Amir Swaab, violist Sietse van Gorkom en bassist Andy Valkenburg.

Door: Ad van de Wetering

De keuze voor de Knoptoren met zijn weldadige akoestiek, bleek een schot in de roos. Zonder elektronische hulpmiddelen mengde de klank van het trio erg mooi met de warme, soepele zangstem van Jesje. Dictie en articulatie, zeker in Nederlandstalig repertoire zeer belangrijk, waren tot in detail buitengewoon verzorgd. De rol van Trio Luego beperkte zich niet tot begeleiden. Hun grotendeels jazzy instrumentale bijdrage, veelal improvisatie, was een structureel onderdeel aan het programma. Geweldig!

Alle nummers werden ingeleid door Jesje zelf, waardoor ze meteen een warme band schiep met de toehoorders. Al filosoferend, schrijvend en zingend is ze buitengewoon inventief, zowel als gedreven zangeres als subtiel performer. Haar scherp geboetseerde teksten staan vol ontroerende beelden, zowel milde als scherpe humor en romantiek. Ze bestrijken een waaier van facetten van ons leven. "Boek" is het titelnummer van het album. Een boek staat daarin als metafoor, ook voor de liefde.
"Merlijn" gaat over wetenschap en schone schijn en valt op door de functionele begeleiding, die de betekenis van de tekst alleen maar versterkt. In "Henri" verschijnt een yup ten tonele, die ten prooi is gevallen aan de economische crisis. Hij moet zich met steeds minder tevreden stellen. Op milde toon klinkt steeds: "Zo kan het ook."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week