Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

De man in de 19e eeuw

Algemeen

Sint-Oedenrode - Lezing door kunstgeschiedenisdocent Ton Rietbergen. Vrijmetselarij, atheïsme, marxisme, socialisme, kapitalisme, nationalisme; stromingen in het denken van de mens, die in de 19e eeuw ontstonden of tot boei kwamen.

In de lezing ( De man in de 19e eeuw) wordt de positie van de man in de beeldende kunst, getoond en uitgelegd. Grote namen in de kunst komen voorbij: o.a. David, Goya, Delacroix, Courbet, Daumier, Manet en vele anderen. Het doel is met meer inleving en achtergrond, zelfstandig, naar kunst te kunnen kijken.

De 19e eeuw wordt gekenmerkt door industrialisatie, trek naar de stad, grotere reismogelijkheden (het spoor). Ontkerkelijking naast het ontstaan van sterke religieuze bindingen. Een eeuw van steeds grotere maatschappelijke tegenstellingen. De man verliest in deze eeuw uiteindelijk zijn absolute status. Vrouwen eisen hun plaats in de samenleving op.

In de beeldende kunst komt de verandering op een duidelijke manier tot uiting. Verbanden worden gelegd. Benieuwd? Kom naar de lezing door Ton Rietbergen over kunst van de 19e eeuw, met de man als centraal thema. Met beeld en geluid (Gabriël van Asseldonk) wordt deze ontwikkeling in de kunst, verteld.

Plaats: Zaal "De Dommel" in Zorgcentrum Odendael. Sint-Oedenrode centrum. Tijd: maandagavond 23 oktober om 20.00u. Meer inlichtingen: kunstverteld@gmail.com of tel 0413-367627.