Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Lezing Heemkundige Kring

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op dinsdag 17 oktober houdt drs. Jan Franken voor Heemkundige Kring De Oude Vrijheid een lezing over heksen en heksenvervolging in Brabant. De lezing vindt plaats in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode en begint om 20.00 uur.

Vanouds zijn magie, experimenten, kruidenkennis en rituelen deel geweest van het alledaagse leven en bekend bij gewone mensen. Maar vanaf ongeveer 1450 gaan theologen en juristen zich er mee bemoeien. In die welvarende maar ook hardvochtige periode wordt magie ineens gezien als tovenarij, worden kruidengenezeressen heksen en gaat men met martelingen de duivel bestrijden. De inquisitie oefent alvast voor de latere ketterverbrandingen.

Ook in onze streken zijn heel wat vrouwen en mannen door vijanden of jaloerse buren beschuldigd. Dat gebeurde zowel in de stad (bijvoorbeeld in Breda ) als op het platteland (de Kempen en de Peel). Wilt u kennismaken met een paar recepten van geneeskrachtige kruiden en kunt u een paar ijselijke verhalen over de zgn. duivelaanbidders verdragen, kom dan zeker naar deze lezing.  Jan Franken was docent bij de lerarenopleidingen en bij het Hoger Onderwijs voor Ouderen en geeft nog steeds cursussen bij de KBO.

De lezing is gratis voor leden van De Oude Vrijheid; niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,- per persoon.