Door robots werd contact gelegd met het Ontdeklab.
Door robots werd contact gelegd met het Ontdeklab.

"Dr. Liechtenstein, hebben we contact?"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tijdens het vijftigjarig jubileum van SKOSO, is het Ontdeklab op het Everse virtueel geopend. Wethouder Coby van der Pas en SKOSO IT-specialiste Tine Strikkers hadden donderdagmiddag de eer om de openingshandeling te verrichten. Niet gesimuleerd was de haperende verbinding, maar dat pakte in dit geval juist treffend uit. Het hield de spanning er in. Dr. Liechtenstein kon uiteindelijk glimpen van het lab laten zien aan een volle zaal.

Het Ontdeklab biedt scholen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de nieuwste technologieën. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk thema. Door te experimenteren met materialen uit het Ontdeklab, ontwikkelen kinderen 21st century skills, vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, communiceren, samenwerken en zelfregulering.  "De wereld en het werkveld verandert en het basisonderwijs moet daarop inspelen. We moeten kinderen voorbereiden op de toekomstige maatschappij. Met het Ontdeklab kunnen wij hieraan een bijdrage leveren", vertelt Tine Strikkers. Samen met het Rooise bedrijf Neovito van Rob van Kaathoven is Tine de initiatiefnemer van het Ontdeklab.
Daarnaast worden de leerkrachten gecoacht en begeleid om met materialen uit het lab de lessen rondom een bepaald onderwerp leuk en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk in te vullen. "Deze manier van lesgeven zorgt niet voor méér werk, maar het moet bepaalde lessen juist vervangen. Door workshops en bijeenkomsten maken wij leraren wegwijs, zodat zij zelf met de materialen in de klas aan de slag kunnen."
Tenslotte hoopt SKOSO dat zoveel mogelijk partijen uit de omgeving zich melden, zodat ook zij in de vorm van gastlessen een rol kunnen spelen in het kader van innovatief onderwijs. Alle basisscholen binnen SKOSO worden binnenkort uitgenodigd om een kijkje te nemen in het Ontdeklab aan de Eversestraat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding