Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Uitleg over dementie

Algemeen

Meierijstad - Omdat het een vraag is van heel veel mensen, wijdt het Alzheimercafé in Veghel ieder jaar aan het begin van het seizoen een thema-avond aan de vraag: "Wat is dementie?" Dit jaar is dat op dinsdag 17 oktober in het Pieter BrueghelHuis op Middegaal 25 in Veghel. Iedereen die iets heeft met dementie is vanaf 19.00 uur van harte welkom. In een informele sfeer geven deze keer twee deskundigen informatie en er is volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De toegang is zoals altijd gratis.

Dementie
Er zijn verschillende ziektebeelden, die onder het begrip dementie vallen; de ziekte van Alzheimer is daarvan het bekendste. Mascha Kuijpers – de Vries, klinisch geriater, en Lyan de Roos, specialist ouderengeneeskunde, geven informatie over de verschillende vormen en leggen uit hoe we de symptomen kunnen herkennen. Zij leggen ook uit hoe men vaststelt of er sprake is van dementie en wat het verschil is met normale vergeetachtigheid. Na de inleidingen is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Aanwezige hulpverleners zullen ingaan op alle vragen en opmerkingen rond dementie die aan de orde komen. Voor het Alzheimercafé hoeft men zich niet tevoren aan te melden.

Ontspannen sfeer
In het Alzheimercafé komen iedere maand enkele tientallen bezoekers. Daarnaast zijn er steeds vrijwilligers en enkele beroepskrachten aanwezig. De maandelijkse avonden verlopen in een bijzondere, ontspannen en warme sfeer. Dit initiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Oss/Uden/Veghel, GGZ Oost Brabant, BrabantZorg en ONS welzijn is bedoeld voor alle geïnteresseerden uit de gemeenten Boekel, Uden, Veghel en Bernheze en de verre omtrek. Wie meer wil weten kan tevoren contact opnemen met José de Boer van Alzheimer Nederland, afdeling Oss/Uden/Veghel, telefoonnummer 06-26923444.