Met een brede glimlach word je bij Jeugd in de Praktijk welkom geheten.
Met een brede glimlach word je bij Jeugd in de Praktijk welkom geheten. Foto: Manon Swinkels

Op de koffie bij... Jeugd in de Praktijk

Algemeen Op de koffie bij...

De klok heeft net één uur geslagen wanneer ik de trap van Gezondheidscentrum De Meierij oploop. Eerste verdieping, linksaf de gang door, tweede deur aan de linkerkant, weet ik mij nog te herinneren. Caroline van Breda heeft mij uitgenodigd voor een kop koffie in haar praktijk 'Jeugd in de Praktijk!' en laat het nu net De week van de Opvoeding zijn! Caroline staat me al op te wachten en ik word verwelkomd met een rondleiding door het hele gebouw. Ik verbaas mij over de oppervlakte en het aantal werkplekken dat het pand telt.

Door: Manon Swinkels

"We hebben allerlei disciplines onder één dak", vertelt Caroline trots wanneer we in haar praktijk aan tafel zitten. Door de hoge ramen valt er veel daglicht naar binnen en de witte wanden zorgen voor rust. De subtiele pasteltinten geven het geheel een lieflijke uitstraling.

Vorig jaar november nam Caroline haar intrede in het gezondheidscentrum aan de Borchmolendijk met haar praktijk 'Jeugd in de Praktijk'. De expertise van Caroline maakt het brede aanbod van jeugdzorg binnen dit pand compleet. "Als orthopedagoog ondersteun ik kinderen van 0 tot 18 jaar en ouders op het gebied van gedrag, ontwikkeling en opvoeding. Wanneer zij ergens tegenaan lopen, gaan wij samen op zoek naar de oorzaak en uiteindelijk de oplossing. De aanleiding kan echt van alles zijn. Faalangst, depressieve gevoelens, pesten of slaapproblemen. Daarnaast kunnen ook kinderen met een beperking bij mij terecht. Kortom, mijn werkgebied is heel breed." Door middel van gesprekken en oefeningen met het kind en de ouders gaat Caroline op zoek naar de kern, om het probleem effectief aan te pakken. Ze draait zich om naar de kast achter haar en haalt een aantal werkboeken van de plank. De kleurige boekjes staan vol met oefeningen op basis van opdrachtjes en vragen. 

Ik vraag me af hoe het behandeltraject er precies uitziet. Caroline zet haar mok voor zich neer en ze geeft antwoord aan de hand van een voorbeeld. "Wanneer een kind faalangst heeft, breng ik met het kind en de ouders in kaart waar het gevoel vandaan komt en welke gevolgen dit heeft in relatie tot school of met vriendjes. Samen gaan we kijken wat we hieraan kunnen doen. Soms zijn de ouders en het kind al geholpen met enkel een adviesgesprek. Het is ook mogelijk dat daar meerdere gesprekken voor nodig zijn of diagnostiek aan de hand van bijvoorbeeld een intelligentieonderzoek, een psychologisch onderzoek of een sociaal-emotioneel onderzoek. Dat ligt maar net aan de vraag van het kind en de ouders. Daarnaast worden de behandelingen vergoed."

De deur van haar praktijk staat altijd open. Daarnaast biedt Caroline ook de optie om in de vertrouwde omgeving aan de slag te gaan. "Ik ervaar dat mijn cliënten het heel fijn vinden als ik bij hen thuiskom. Als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met eten, bekijk ik de situatie graag in zijn of haar eigen leefomgeving. Ik sluit de behandeling daar op aan."

Ik kan me voorstellen dat het voor zowel ouders als kinderen moeilijk is om hulp in te schakelen. Caroline vertelt me dat sommige ouders en kinderen inderdaad een drempel voelen om aan de bel te trekken. "Iedereen moet zich vrij voelen om mijn hulp in te schakelen. Zelfs wanneer er twijfel is. Met simpelweg een telefoontje is al snel duidelijk of ik iets kan betekenen. Ik wil ouders en kinderen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan." 

Heeft u het idee dat u en/of uw kind wel wat extra ondersteuning kan gebruiken? Op welk gebied dan ook? Schroom je niet en neem vrijblijvend contact op met Caroline. Kijk op de website www.jeugdindepraktijk.nl voor extra informatie.