Irda Habraken (links) en Marion van de Ven (rechts)
Irda Habraken (links) en Marion van de Ven (rechts)

"Ik haal iedere dag eruit wat erin zit"

Human Interest

Sint-Oedenrode - Een aantal weken geleden lieten wij al weten dat 'Samenloop voor Hoop' volgend jaar naar Rooi komt. Initiatiefnemers Irda Habraken en Marion van de Ven zijn maar wat trots dat het hen is gelukt om de organisatie van dit prachtige evenement op poten te zetten. En terecht. De twee weten hoe het voelt als een paar woorden van de arts je leven op zijn kop zetten. Tja, en hoe ga je dan in hemelsnaam verder?

Door Manon Swinkels

Irda valt meteen met de deur in huis. "Ik ben ongeneeslijk ziek. Alle behandelingen en de medicijnen die ik neem, zijn levensverlengend. In april 2015 is er bij mij longkanker geconstateerd. Na een periode van bestralingen, chemo's en operaties ben ik kankervrij verklaard. In februari 2016 is tijdens een controlescan iets nieuws gevonden en ik werd direct geopereerd. Het is door de artsen weggehaald en ik was voor de tweede keer kankervrij. Tijdens de controlescan in september van dat jaar is er een plekje gevonden op mijn longen en in mijn lymfe. Deze keer heb ik de pech dat een operatie niet mogelijk is. Ik zit in stadium vier en het is afwachten hoe het verder gaat lopen."

Zo, die zit. Ik ben even stil en ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Tegenover mij zit een sterke vrouw die haar emoties goed onder controle heeft. Ze is doodziek maar zo ziet ze er niet uit. In tegendeel zelfs. "Ik blijf positief en ik haal iedere dag eruit wat erin zit. Dat is ook mijn doelstelling: never give up. Ik merk wel dat ik beperkt ben geworden in mijn bezigheden. Een dag telt 24 uur waarvan ik zes uurtjes activiteiten kan ondernemen. Daarna ben ik gewoon moe en houdt het voor mij op. Ik moet mijn tijd dus nuttig verdelen. Ik probeer dan ook van ieder moment te genieten en dat doe ik het liefst samen met mijn dochter en mijn man."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant