Federatie Oud Prinsen en Prins Frits Pap d’n Urste
Federatie Oud Prinsen en Prins Frits Pap d’n Urste

Prinsjesdag in Papgat

Human Interest

Door Manon Swinkels

Sint-Oedenrode - De derde dinsdag van september staat bekend als Prinsjesdag. In politiek Den Haag worden op deze dag de hoedjes uit de kast getrokken en de paarden van stal gehaald. In zijn gouden bolide vervolgt de Koning zijn weg naar de Ridderzaal en leest daar zijn Troonrede voor. In Papgat wordt Prinsjesdag net een tikkie anders gevierd.

Het is dinsdagavond, elf minuten over acht, en één voor één melden de leden van de Federatie Oud Prinsen zich bij de kiosk. Allemaal voorzien van een pet in de kleuren geel, groen of rood, op eentje na. De elfde van de elfde stapt Prins Frits Pap d'n Urste officieel van zijn troon en vanaf dat moment mag Frits zich aansluiten bij de club van de oud prinsen. Vanavond krijgt hij vast een voorproefje.

"Ieder jaar op Prinsjesdag komen de oud prinsen van Papgat samen om de nieuwe prins, die in november oud prins wordt, te verwelkomen. Tijdens deze avond geeft de nieuwe prins aan of hij zich bij de Federatie Oud Prinsen wil aansluiten", vertelt Tinus Kluytmans. "Verder is het in feite gewoon een gezellige avond met oud prinsen onder elkaar", antwoord Marijn van Genugten op de vraag wat er deze avond op het programma staat.

De kop is eraf en de stoet van zeventien oud prinsen vervolgt zijn weg naar De Gouden Leeuw. Het is hoogtijd om de avond met een toost in te luiden. "Ook dit is traditie", vertelt Marijn. "De nieuwe prins drinkt deze avond uit een speciaal glas." Het glas wat voor Frits op tafel staat, is voorzien van een gouden rand. Ook is het glas speciaal omdat er net wat meer bier in gaat dan in de glazen van de anderen. Wanneer iedereen is voorzien van een pilsje wordt het glas geheven en de mannen roepen in koor: 'Leve de Koning, hoera, hoera, hoera!'

De Federatie Oud Prinsen is in 1982 opgericht en de club komt twee keer per jaar bijeen. In de maand mei vindt er een uitstapje plaats en op de derde dinsdag van september volgt deze bijeenkomst, oftewel kroegentocht. "We hebben allemaal de ervaring gehad om prins van Papgat te zijn en dat is wel heel bijzonder. Sinds '82 komt de club op Prinsjesdag bij elkaar en wij vragen ons wel eens af: Was het Koninkrijk der Nederlanden eerder met Prinsjesdag of hebben zij dat van ons afgekeken?", lacht Tinus.

De huidige prins van Papgat ziet het tot nu toe wel zitten om zich bij dit gezelschap aan te sluiten. Frits houdt het tempo waarop de oud prinsen hun tweede biertje drinken goed bij en ik ben benieuwd wat hij van de avond verwacht. "Ik gok op een avond vol gezelligheid en slappe klets. Verder heb ik geen idee. Ik ben uitgenodigd om erbij te zijn en we gaan met zijn allen de cafés langs." Later op de avond geeft Frits de mannen een nieuwe tip over de toekomstige prins carnaval. Zal het een gouden of een zilveren tip zijn? De glazen zijn leeg en het is tijd voor de tweede bestemming van deze avond. Ik zet de mannen af bij café Oud Rooij en houd het voor gezien.