Afbeelding

IVN-wandeling Bedaf & Peelrandbreuk

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zondag 17 september organiseert IVN Rooi een landschapswandeling naar zowel Bedaf als de aangrenzende Peelrandbreuk. Beide zijn op zichzelf staande unieke landschappen. Uit onderzoek blijkt echter dat beide gebieden een bijzondere relatie met elkaar hebben.

Bedaf met stuifduinen, overstoven boerenland, opgestoven houtwallen en een restant heide is ontstaan door verdroging, ontbossing en uitputting van de bodem. De Peelrandbreuk, een geologisch verschijnsel bestaande uit een steilrand die zichtbaar maakt waar in het landschap de scheiding ligt tussen de stijgende Peelhorst, Uden en de dalende Roedalslenk bij Veghel. De waterhuishouding, de bodems en de planten verschillen opmerkelijk aan weerszijden van de steilrand. Dit moet je echter ter plekke beleven in plaats van erover te lezen. IVN-gids Christel weet hier enorm veel van af en zal deze leerzame wandeltocht begeleiden. Ook een leuke gratis bijles aardrijkskunde voor kinderen.

We verzamelen om 8.30 uur op de markt in Sint-Oedenrode en carpolen vervolgens naar Bedaf (parkeerplaats aan de Schansweg). We zijn rond 12.00 uur weer terug in Rooi. Meer informatie zie: www.ivnrooi.nl