Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Open Monumentendag in Sint-Oedenrode en Meierijstad

Algemeen

Sint-Oedenrode - De jaarlijkse Open Monumentendag concentreert zich in Sint-Oedenrode op zaterdag 9 september rond het rijksmonument de Knoptoren. Het thema van dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui, een lekker ruim begrip, en dat heeft de Stichting Knoptoren goed begrepen!

Er zijn vanaf 10 uur al veel (weliswaar Mexicaanse) boeren, burgers en buitenlui rond de toren te vinden want het Roois Theater heeft dan de generale repetitie van het openluchtstuk 'Z' (Zorro) gepland. De uitvoeringen zijn  op 15, 16, 22 en 23 september.  Om 11 uur start Ingrid Vissers van atelier Tekenen is Toveren de tekenworkshop Knoptoren á la Hundertwasser. Duo's kunnen zich inschrijven voor deze bijeenkomst die als resultaat de Knoptoren 'maar dan helemaal anders' heeft. Van 13 tot 15 uur is het voor de laatste keer dit seizoen mogelijk om de toren te beklimmen. De bijdrage van 2 euro die volwassenen betalen is voor het onderhoud van de Knoptoren. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis de toren beklimmen

Van 14.15 uur tot ± 16.00 uur treedt "Irish Cream & Lucaia" op. Irish Cream is een ensemble van zes Brabantse amateurmuzikanten dat Ierse volksmuziek speelt.  Zij spelen afwisselend en ook samen met het familie-ensemble Lucaia. Moeder  en dochter dansen virtuoos de Ierse stepdance,  daarnaast zingen en musiceren ze ook. Vader zingt en speelt gitaar. Hij is ook een kenner van de Iers/Keltische cultuur en geeft toelichting op de nummers. Irish Cream en Lucaia gaan terug naar de bron en brengen zo origineel mogelijk gezellige ongecompliceerde volksmuziek waarbij het speelplezier voorop staat.  Van 14.15 uur tot ± 15.00 uur is het optreden buiten, daar worden vlotte instrumentale nummers maar ook ruige pubsongs gespeeld. Van 15.15 tot 16.00 uur, na de tekenworkshop, wordt het optreden binnen vervolgd met een concert/dansvoorstelling met sfeervolle nummers met zang, viool- en fluitsolo's die het beste tot hun recht komen in de mooie akoestiek van de kerk. Entree is gratis.

En verder is van 10 tot 16 uur de (gratis) fietsroute verkrijgbaar die gemeente Meierijstad heeft samengesteld voor iedereen die de open monumenten in HEEL Meierijstad wil bezoeken. En de route Bankgeheimen in Sint-Oedenrode is ook verkrijgbaar. Beide routes liggen ook al klaar bij de VVV. En voor wie dit allemaal wel heel veel en heel druk is: de mooie kerktuin is natuurlijk ook open, en zoals altijd nodigt de groene omgeving van de Knoptoren uit tot wandelen en buurten en mijmeren….