Duizenden klumpkes op weg naar de prijswinnaars
Duizenden klumpkes op weg naar de prijswinnaars Foto: Jeroen vd Sande

Klumpkesrace is badeendjesrace op klompen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het idee voor de 'Klumpkesrace' ontstond zo'n vijftien jaar geleden in het Duitse Alzenau. Toen Kiwanis en toenmalig gemeentesecretaris Freek Compagne daar hoorde over 'das Entenrennen'. Terug in Rooi vond de Rooise afdeling van Kiwanis het een goed idee, maar in Rooi doen we zoiets niet met badeendjes, maar met klompen. Het idee was geboren en in 2006 vond de eerste 'Klumpkesrace' op de Dommel plaats. Dat werd een succes, want ondanks enkele onderbrekingen, vindt zondag 24 september alweer de tiende editie van de Rooise Klumpkesrace plaats.

Iedereen in Rooi kent de Klumpkesrace wel. Op zondagmiddag om halfvijf worden duizenden klompjes in de Dommel gestort. Op elk klompje staat een uniek nummer, dat correspondeert met een van de verkochte loten. Het klompje dat een paar honderd meter stroomafwaarts als eerste door de trechter komt wijst aan wie de hoofdprijs mee naar huis mag nemen. Die hoofdprijs, waarvan de organisatie nog niet wil zeggen wat die dit jaar is, wordt samen met de andere prijzen gesponsord door de Rooise middenstand.

Alles voor kinderen
Raoul Liebregts is een van de Kiwanissen, die deze tiende Klumpkesrace organiseert. "Het doel van de Klumpkesrace is om geld bij elkaar te brengen voor de goede doelen die aan de race zijn verbonden. Dit jaar zijn dat de Zevensprong en Kiwanis Kinderhand. De zevensprong, het vakantieprogramma voor de onderbouw van de basisschool, is in Rooi wel bekend. Kiwanis Kinderhand daarentegen is veel minder bekend. Maar het is kort samengevat een fonds dat onder andere Rooise kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben, de kans geeft om toch mee te doen met bijvoorbeeld sportactiviteiten of schoolreisjes.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant