De bekende gedenkbank.
De bekende gedenkbank.

Wandeling Heem-natuurgroep door Balsvoort

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Heem-Natuurgroep wandelt zondag 3 september door een gedeelte van natuurgebied Kampina en wel door de oude, voormalige landbouw-enclave Balsvoort.

Vóór 1986 was Balsvoort een klein gehucht van vijf boerderijen en lag aan de rand van de Kampina. Op de plek waar de boerderijen zijn gesloopt heeft vereniging Natuurmonumenten een stukje van de historie terug gebracht door er contouren van één van de gebouwen te plaatsen, waarvan de muurtjes in bezit zijn genomen door insecten en kleine zoogdieren. Verder zijn er weer akkers, poelen, houtwallen en een boomgaard opgeknapt om het mozaïeklandschap terug te brengen. Men vindt er ook een bank die memoreert aan de gebroeders Schut die tijdens de Tweede oorlog vanwege hun verzetsactiviteiten zijn geëxecuteerd. Deze mooie wandeling zal ook mooie natuurbelevingen opleveren zoals bijvoorbeeld planten als gagel.

Ieder die mee wil wandelen kan zich om 9 uur aansluiten bij de groep op de Markt van Sint-Oedenrode, waar carpoolend naar de Kampina wordt gereden. Om 12 uur keert de groep weer huiswaarts.