Marcel en Linda voor het nieuwe onderkomen.
Marcel en Linda voor het nieuwe onderkomen.

"We zijn van een wigwam naar een villa gegaan"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Bescheiden, maar zeer trots laat Marcel Zwaard zijn nieuwe pand op bedrijventerrein De Kampen zien. Aan de buitenkant is het al indrukwekkend, maar zodra de voeten binnen neer worden gezet, doemt een ruime en nette meubelfabriek op. "We zijn van een wigwam naar een villa gegaan", grapt de ondernemer vergelijkend. Maar dan wel een villa waar heel hard gewerkt wordt. Maar liefst drie man personeel en een stagiaire leven zich er uit.

Wie het nieuwe onderkomen van Marcel Zwaard meubel- en interieurbouw nu ziet kan bijna niet geloven dat al die grote machines in het vorige onderkomen aan de Schijndelseweg stonden. Het personeel beaamt dan ook dat het nu veel beter werken is. "Kijk alleen al naar die platen", wijst Marcel. "Daar hebben we nu een speciaal rek voor kunnen maken om ze makkelijk op te slaan. Niets staat meer in de weg." Hij loopt een ronde en laat zien dat hij een productieverloop heeft gemaakt. "Een stuk overzichtelijker, echt heel fijn."
Het gezonde van Marcel's bedrijf is dat de groei heel gestaag is gegaan. Van zijn zeventiende tot zijn vierentwintigste werkte de van oorsprong machinaal houtbewerker in loondienst. Daarna durfde hij het aan om zich in 2001 bij de KvK in te schrijven. "Ik begon in een ruimte van 60m2 bij garage Schepens aan de Schijndelseweg. Al snel groeide dat naar 100m2 en later naar 160m2. Toen de mogelijkheid zich voor deed om in de loods achter het huis van Van de Laar (iets verderop red.) een werkplaats van 225m2 te huren, koos ik daarvoor. Later is dat nog groter geworden, omdat een ander bedrijf er weg ging." Zijn groei kon Marcel zich permitteren omdat zijn klantenkring alsmaar uitdijde. "Een klus levert vaak weer een nieuwe klus op. Soms maak ik keukens, meubels of badkamerinterieurs voor hele families."
In dit geval stipt Marcel particuliere klussen aan, maar ook voor bedrijven en instellingen maken hij en zijn team complete interieurs. Denk aan tandartspraktijken, kantoren of kinderdagverblijven. Soms komt er ook productiewerk tussendoor, zoals het maken van doodskisten of houten kubussen. Daar is goed geschoold personeel en een professioneel machinepark voor nodig. "Zo hebben we een CNC machine. Daarmee maken we ook freeswerk voor derden. Er is hier ook constant aanloop. Soms komen bedrijven hier zelf afplakken."
Nog niet alles heeft een plek gevonden. De zolder van de hal krijgt nog een inrichting en ook beneden worden nog stellingen gemaakt. Het plan heeft Marcel precies in zijn hoofd. De partner van Marcel, Linda Bekkers, helpt daar waar ze kan. Ze neemt bijvoorbeeld de organisatie van personeelsfeestjes op zich. "De waardering voor de jongens is vanuit ons heel groot", zegt Linda. "Ze staan altijd voor Marcel klaar. Het is een fijne club om mee te werken."

Open Dag
Er zijn vast nieuwsgierigen en geïnteresseerden die het nieuwe onderkomen van Marcel Zwaard meubel- en interieurbouw eens willen zien. Dan bieden Marcel en Linda een ultieme kans op zaterdag 9 september van 10 tot 17 uur. Het adres is Pearl S. Buckstraat 3, 5491 DG, Sint-Oedenrode.